De weg vinden in het energiedoolhof

Weet jij of je de goedkoopste energieleverancier hebt? Is de energie die je afneemt duurzaam opgewekt of komt deze van fossiele brandstoffen? Is groene energie duurder? Wat is het verschil tussen vaste en variabele tarieven en hoe zit het met de looptijd van een energiecontract? Kortom: er zijn nogal wat vragen die je jezelf kunt stellen als het gaat om de elektriciteit die en het aardgas dat je thuis verbruikt. Als het gaat om energie kunnen we tegenwoordig gerust spreken van een enorm doolhof, gezien het flinke aanbod en de vele verschillen hierin.

Vrije markt

Vroeger had men geen keuze tussen leveranciers. Er was meestal één bedrijf dat de energie leverde in jouw wijk. Je kon zo’n leverancier niet kiezen, net zoals dat je je eigen netbeheerder nu niet kunt kiezen. De komst van een vrije energiemarkt heeft dan wel bijgedragen aan een onderlinge concurrentie, maar het zorgt er wel voor dat we ook daadwerkelijk moeten nadenken over het contract dat we kiezen.

Rondshoppen loont

Wanneer jouw energiecontract bijna afloopt, dan loont het om eens goed rond te kijken. Ten eerste omdat dat een goed moment is om over te stappen. Ten tweede omdat omdat je een hoger tarief voor energie gaat betalen als je bij dezelfde leverancier blijft zonder een nieuw contract af te sluiten. Gebruik hiervoor de onafhankelijke vergelijkingswebsites, of de calculators van de verschillende energieleveranciers. Zo vind je de goedkoopste energieleverancier voor op jouw adres en met jouw verbruik.

Contractsduur

De looptijd die je kiest is niet onbelangrijk. Vaak is de keuze voor een jaarcontract of misschien een tweejarig contract een prima keuze. Je kunt dan op relatief korte termijn weer een vergelijking maken tussen de andere leveranciers. Langer kan dus ook duurkoop betekenen. Vooral omdat je bij een jaarcontract een relatief hogere welkomstkorting krijgt, bijvoorbeeld. Zo kun je elk jaar weer opnieuw profiteren van zulke aanbiedingen én kun je makkelijker overstappen zonder een boete te krijgen van de leverancier.

Groen gaan?

Het broeikaseffect, uitputting van de fossiele brandstoffen of het eventuele gevaar van kerncentrales, welke krant je ook openslaat, er is altijd wel een artikel of een hele pagina aan gewijd. Is het dus verstandiger om voor groene energie te kiezen? Eigenlijk wel, want hoe meer mensen groen willen, hoe meer er aan die vraag voldaan moet worden. Momenteel zijn er vaak nog niet genoeg groene bronnen om in ieders behoefte te voorzien, dus wordt er nog veel gewerkt met groencertificaten. Daarmee wordt duurzame energie ingekocht uit het buitenland en op die manier ontvangen wij eigenlijk alleen op papier nog maar groen. Duurzame energie is vaak niet meer (veel) duurder dan de grijze variant.

Goede tarieven zijn niet alles

Met het milieu in gedachten kun je dus in ieder geval kiezen voor een energieleverancier die zoveel mogelijk ‘groene energie’ aanbiedt. Als je huiseigenaar bent of bijna wordt, dan kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen en/of een waterpomp aan te schaffen. Of duurzame ingrepen te overwegen, zoals isolatie van muren, vloeren of daken. Daarmee bespaar je heel veel op het energieverbruik. Met name op het gasverbruik. En gas maakt nou juist het grootste deel uit van de rekening. Een goede isolatie, heeft een hoge R-waarde. Die R-waarde kun je hier berekenen. Door bewuster met energie om te gaan en minder te verbruiken, bespaar je dus op het milieu en heel erg op de kosten.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment