Gebogen ramen in molenwoning
Een molenwoning, waar onregelmatigheden de regelmaat zijn
Evident is het niet. Een oude koren-molen omtoveren tot een moderne woonplaats. Gebogen vormen, schuin inlopende muren en verschillende kleine ruimtes, zorgen voor veel uitdagingen. Een aantal jaar geleden kochten de huidige eigenaars de molen van Veltem-Beisem. Die deed al decennia lang dienst als woonst, maar echt mee geëvolueerd met de tijd was hij niet. De vorige eigenaars leefden hoofdzakelijk in het aanpalend woonhuis. In de molen zelf bevonden zich de slaapkamers. De vloeren en balken bleken bij nader inzien in een slechtere staat dan aanvankelijk gedacht. De buitenmuur had te lijden onder vochtproblemen door verschillende verflagen.

Een bakstenen gordel fungeerde binnen als vochtwerend element. “Het minste dat je kan stellen is dat we de molen volledig binnenste-buiten gedraaid hebben”, glimlacht de eigenaar. “Binnen werd alles uitgebroken, op zijn kop gezet en heringericht. Uiterlijk is het gebouw hoofdzakelijk gebleven zoals het was. Het oorspronkelijke karakter moest zoveel mogelijk behouden worden. De molen is een monument, heel veel ruimte om te manoeuvreren was er niet. De gevel hebben we wel laten zandstralen en kaleien, terwijl het mansardedak volledig werd gerenoveerd. Binnen wilden we moderne technieken gebruiken en kozen we o.a. voor vloerverwarming, ventilatie, domotica, gietvloeren en een centrale stofzuiger."

Verticale circulatie
Hoe ga je nu aan de slag met een gebouw dat zich verticaal ontvouwt? Dat steeds enger wordt naarmate je hoger gaat? Hoe benader je een structuur waarvan onregelmatigheden de regelmaat zijn? ‘Wit’ is een eerste antwoord. Binnen presenteert de molen zich als een helder blank canvas. Overal is een lichte gietvloer doorgetrokken die door zijn naadloze karakter de ruimtes mee opentrekt. “Een dergelijke vloer creëert ruimte”, licht architect Stefan Soenens van AbS2 toe die aan de basis van het ontwerp stond. “Daarnaast gaat een gietvloer gemakkelijk mee met de gebogen vorm van de molen. Die organische structuur heeft overigens in grote mate het gezicht van het interieur bepaald. Ze zorgde enerzijds voor een sterke beperking van de mogelijkheden, anderzijds bood ze opportuniteiten om te kijken naar meer inventieve oplossingen.”

Hoe hoger je klimt, hoe meer privé de ruimtes worden. Helemaal beneden heb je een hobbykamer waar de originele poorten van de molen langs weerzijden zichtbaar zijn gebleven. Bij mooi weer kan je ze openzetten met een uitgebreid zicht op de tuin tot gevolg. “We hebben de toegangspoorten tot de molen opgekuist en gezandstraald”, vertelt de eigenaar. “Aan de binnenzijde hebben we nadien een glazen constructie met deur geplaatst, zodat ook in de herfst en winter de poorten ongehinderd open kunnen zonder dat er warmte verloren gaat. Op die manier is er eigenlijk altijd licht in deze ruimte.”

Enkele treden hoger bevindt zich de living, het eigenlijke gelijkvloers. Vandaar stijg je naar de slaapkamer om vervolgens via de badkamer de kantoorruimte in de nok te bereiken. Op elke verdieping zijn in de vloer glasplaten geplaatst die een inkijk geven in de ruimte eronder of -boven. Ze zorgen ervoor dat het daglicht, versterkt door solartubes in het bureel, doorheen het hele gebouw gefilterd wordt. Architect Stefan Soenens: “De originele raamopeningen zijn gebleven, wat maakt dat er weinig lichtinval is. De glasplaten zorgen voor transparantie doorheen de verschillende niveaus en verweven de verticaliteit van de kegelvormige molenromp met de horizontale gelaagdheid van de functionele inrichting. Vanaf de living kan je tot helemaal in de nok van de molen kijken.”

Aanbouw volgt karakter molen
De molen van Veltem-Beissem was de afgelopen decennia constant bewoond. In de loop der jaren werd de molen uitgebreid met een bijgebouw. Toen de huidige eigenaars het monument kochten, bleek dat een amalgaam van kleine kamers. Die gefragmenteerde opstelling werd volledig opengetrokken, waarbij keuken, zithoek en eetkamer mooi meegaan in het visuele verhaal van de molen. “We hebben geprobeerd de ronde en schuine kenmerken van de molen op subtiele wijze terug te brengen in de vormgeving van de leefruimte zelf ”, vertelt architect Stefan Soenens. “Zo is het verlaagd plafond van de zithoek ter hoogte van de eetkamer afgerond en volgt bijvoorbeeld ook de positie van de spots de gebogen vorm.”
De hele ruimte geeft een mooi zicht op de omliggende tuin. Vanuit de eetkamer en zithoek kan je het terras op dat het volledige gebouw omgeeft. In lijn met het authentieke karakter van de molen kozen de eigenaars voor enkele klassieke accenten die zorgen voor eenheid in het totaalontwerp. Zo combineren de ramen het authentieke gevoel van een hoevewoning met de strakke lijnvoering van aluminium.

Ultraslanke raamprofielen van Reynaers Aluminium
De Reynaers Aluminium vakman, die instond voor de plaatsing van het schrijnwerk: “In dit project is gekozen voor de Reynaers Aluminium SlimLine 38, een raam- en deursysteem dat bestaat uit ultraslanke profielen voor de constructie van fijn geprofileerde ramen. Het is een ideale oplossing voor wie klassieke vormen wil combineren met de hedendaagse kwaliteiten van aluminium. In dit geval heb je donkerkleurige profielen, uitgevoerd als kruisramen. Je krijgt dus een steellook-effect, bovenop de hogere isolatiewaarde van een aluminium profiel. De thermische prestaties voldoen daarmee ruim aan de hedendaagse normen voor renovatie en nieuwbouw. Bovendien kan de isolatiegraad nog worden opgevoerd door te kiezen voor de variant SlimLine 38 HI in lage energie woningen. Het voordeel is ook dat je ramen niet verkleuren. Vooral bij donkere types zoals in deze woning is dat belangrijk. Aluminium is namelijk uitstekend bestand tegen opwarming”

Er werd gekozen voor dubbel hoogrendementsglas dat zorgt voor een uitstekende thermische isolatie die nog een stapje verder gaat dan het eenvoudig dubbel glas. “Deze beglazing is efficiënter dan conventioneel dubbel glas om de warmte buiten te houden. In combinatie met SlimLine 38-profielen van Reynaers Aluminium heb je dus een sterk geïsoleerd raam.”

Copyrights foto’s: ©Home sweet home - Nick Cannaerts 


Comments

Nog geen comment.

Maak een comment