Vijver als warmtebron voor warmtepomp

SolarPro, met zaakvoerder Joris Van Mechgelen, is 12 jaar actief in de sector van hernieuwbare energie. Het team van 14 personen plaatst dagelijks zonnepanelen, warmtepompen en geothermische toepassingen. Door deze combinatie van technische kennis kan SolarPro ook projecten op maat uitwerken, zoals bijvoorbeeld de combinatie van een warmtepomp en PV panelen.

Vijver als warmtebron?

In deze vijver/rivier ontspringt een bron, waardoor er een continue toevoer van nieuwe energie is. Doordat deze bron van nature uit ontspringt in deze vijver, is dit een oneindige bron van gratis energie. Het is gewoon een kwestie van deze energie op te nemen, en vervolgens nuttig te gebruiken. De warmtewisselaar haalt zijn energie uit de vijver, welke overigens gratis is! Vervolgens wordt deze energie overgedragen aan de warmtepomp. De warmtepomp zet deze energie op lage temperatuur, om naar hogere temperaturen, geschikt om een woning te verwarmen of warm water om te douchen. Bovendien is dit systeem ook geschikt om passief te koelen. Met passieve koeling kunnen we (bijna) gratis de woning gaan afkoelen door middel van vloerverwarming (of plafondverwarming/koeling). Omdat hier slechts 2 kleine energiezuinige pompjes voor nodig zijn, kunnen we dus bijna gratis koelen. Eén pompje om het water/glycol mengsel van de vijverwisselaar te circuleren, het andere pompje om het water van de vloerverwarming te circuleren. Op jaarbasis spreken we hier ruwweg over +- 30 euro per jaar.

Doordat de vijver de afgelopen 50 jaar nooit dichtgevroren is geweest, weten we dat deze nooit zal bevriezen. Hierdoor behalen we steeds positieve temperaturen waardoor de warmtepomp aan een hoog rendement kan draaien. Overigens is het toepassingsgebied van dergelijke warmtewisselaars zeer uitgebreid. Denk maar aan het verwarmen of koelen van woonboten, onttrekken van energie uit grotten of ondergrondse zones.

Het volledige project werd van A tot Z uitgewerkt door SolarPro, gaande van dimensionering tot installatie. Naast dit type uitvoeringen van warmtewisselaars voor vijvers, beschikt Solarpor ook over een geothermische boormachine. Hiermee zijn we in staat om gratis energie uit de bodem te onttrekken op 100 à 150 meter diepte.

Meer info

Heb je vragen of wil je graag een offerte ontvangen, neem dan contact op met SolarPro via:

De specialisten van SolarPro helpen je graag verder.


Bron: solarproducts.be

Comments

Nog geen comment.

Maak een comment