Hoe besparen tijdens en na een verbouwing?

Enerzijds kost verbouwen aardig wat, maar anderzijds kan het je ook heel wat geld opleveren. Pak je je verbouwing duurzaam aan, dan houd je niet enkel de kosten in bedwang, je recupereert op de (middel)lange termijn aardig wat centen.

Benut alle mogelijke subsidies

Waarom zou je een subsidie laten schieten waar je recht op hebt? Via energiebesparen.be ontdek je per gemeente, onmiddellijk voor welke renovatiesubsidies je in aanmerking komt. Het kan gaan om je dak, je muur, je vloer of zelfs wanneer je dubbel glas laat plaatsen. Wist je trouwens dat je misschien wel in aanmerking komt voor een energielening? De rente op deze lening ligt een fiks pak lager dan deze van een lening bij de bank. Soms is je lening zelfs helemaal renteloos voor energiebesparende maatregelen. Informeren kost niets en je kan er maar wel bij varen!

Hoe bereid je optimaal je verbouwing voor?

Bekijk wat je zelf kan doen, leg een budget vast, informeer je grondig en ga vervolgens aan de slag met het onderstaande stappenplan.

1. Maak een plan

Zonder een zorgvuldige planning, doe je maar wat in het wilde weg. Een goede planning zorgt voor een leidraad en ook budgettair heb je wat om op terug te vallen. Voorzie wel een buffertje voor onvoorziene kosten.

2. Doe zoveel mogelijk zelf

Heb je zelf gouden handen, doe dan zoveel mogelijk zelf. En zelfs al zijn het enkel de afbraakwerken die je voor je rekening kan nemen, het scheelt aardig wat budget! Ook schilderen kun je waarschijnlijk wel zelf, of je kent op zijn minst wel iemand die een handje kan toesteken.

3. Informeer je grondig

Een aantal offertes naast elkaar leggen is altijd verstandig. Online zijn er heel wat tools, die je toelaten om met één druk op de knop, je aanvraag naar heel wat aannemers te verzenden. Zo kan je makkelijk vergelijken. Houd natuurlijk ook rekening met de reputatie en referenties van een aannemer.

4. Koop je materiaal via de aannemer

Een aannemer krijgt vaak een stevige korting wanneer hij bouwmaterialen aankoopt. Daar kan jij natuurlijk mee van profiteren. Informeer naar de korting die je van je aannemer kan krijgen, voor je zelf naar de doe-het-zelf-zaak stapt.

5. Speur naar buitenkansjes

Via het internet kan je heel wat vergelijken. Het speuren naar de goedkoopste prijs kan niet enkel lonen, maar ook leuk zijn. Vaak kan je ook voor je keuken- of badkamer in een outlet terecht, waar je fikse kortingen kunt scoren. Denk wel altijd goed na, voor je tot de aankoop overgaat. Let er ook altijd op dat je de juiste afmetingen koopt. Goed opmeten is dus de boodschap.

Besparen na de verbouwing

De verbouwing rond? Mooi zo, maar dan stopt het besparen niet! Met een goede isolatie, heb je veel minder energiekosten. Door je ramen te isoleren en je temperatuur bij het verlaten van je woning enkele graden lager te zetten, bespaar je heel wat. Deze besparingen kunnen tot honderden euro’s per jaar oplopen. Een andere optie is de installatie van een warmtepomp ter vervanging of aanvulling van je cv-ketel. Dit apparaat werkt op stroom en verbruikt minder dan je cv-ketel op aardgas. Helemaal goed bezig ben je als je via zonnepanelen, zelf elektriciteit opwekt. Er zijn trouwens nog steeds subsidies en speciale leningen tegen een minimale rente om deze te laten installeren. Daarnaast helpen ook ingrepen als het aanschaffen van energiezuinige toestellen, een waterbesparende douchekop en wassen op lagere temperatuur.

Vergelijk vandaag nog jouw energie

Energiezuinige maatregelen nemen is één ding, maar als je ook kiest voor een duurzame en voordelige leverancier, dan doe je nog meer voordeel. Via Energieleveranciers.be kun je op een makkelijke manier de tarieven van alle energieleveranciers vergelijken op de Belgische markt, en zie je onmiddellijk welke de voordeligste is. Jaarlijks besparen heel wat gezinnen honderden euro’s op hun energiefactuur, door van leverancier te switchen. Wees maar zeker dat het loont!



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment