Maak uw huis energieneutraal

Geen of zeer lage energiekosten en ook nog eens een fijn huis, dat wil toch iedereen? Met een energieneutrale woning heeft u geen last van tocht, is het gelijkmatig warm en heeft u een continue aanvoer van verse lucht. Er worden steeds meer energieneutrale woningen gebouwd, maar ook uw bestaande huis kan energieneutraal gemaakt worden. Lees in dit artikel hoe u een perfecte energiebalans creëert in uw huis.

Wat is een energieneutrale woning?

Als u een energieneutraal huis heeft, gebruikt u evenveel energie als dat u opwekt. Dit bereikt u door uw energiegebruik zo laag mogelijk te houden en door op een duurzame manier energie op te wekken. Energie opwekken kunt u zelf doen, maar bijvoorbeeld ook samen met uw buren. Energie opwekken hoeft niet per se met zonnepanelen, maar kan ook met wind, aardwarmte, hout of biogas. Het is natuurlijk niet de bedoeling om meteen uw energie-abonnement op te zeggen. In de winter heeft u namelijk nog wel stroom nodig van uw energiebedrijf, maar in de zomer levert u de energie die u overhoudt terug aan uw energiebedrijf. Doordat dit elkaar compenseert, heeft u aan het einde van het jaar ‘nul op de meter’ staan.

Wat heeft u nodig voor een energieneutraal huis?

Er zijn verschillende manieren om uw huis energieneutraal te maken. De volgende onderdelen worden vrijwel altijd toegepast:

  • HR++ glas of triple glas in uw ramen
  • Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning
  • Uitstekende isolatie van uw dak, muren en vloer
  • Een verwarmingsinstallatie met een warmtepomp
  • Zonnepanelen om stroom op te wekken
  • Meetapparatuur om te zien wat u opwekt en verbruikt

Energieneutraal verbouwen

Als u uw huis energieneutraal wil laten maken, heeft u twee keuzes. U kunt alles in één keer laten doen, of u voert het proces stap voor stap uit. Deze keuze hangt af van allerlei factoren. Als u nog moet intrekken in het huis, is het makkelijker om alles in één keer te doen dan wanneer u er al woont. Ook het budget dat u beschikbaar heeft speelt een grote rol. Als u uw huis stap voor stap energieneutraal wil verbouwen, dan begint u met isoleren en daarna pas u uw verwarmingssysteem aan. Bedenk wel eerst wat voor verwarmingssysteem u wilt hebben, zodat u hier bij het isoleren rekening mee kunt houden.

Hernieuwbare energie

Stap 1: Isolatie verbeteren

Isolatie vormt de basis voor een duurzame woning. Isolatie gaat warmteverlies tegen waardoor de binnentemperatuur constant blijft. Verouderde woningen zijn vaak slecht geïsoleerd. Als u uw woning energieneutraal wilt gaan verbouwen is het dan ook belangrijk om uw isolatie te controleren. Hierbij kijkt u naar uw dak, muren en vloeren, maar ook uw ramen zijn belangrijk. Ramen verliezen namelijk veel warmte. Dit kunt u tegengaan door rolluiken te plaatsen. Hiermee houdt u in de winter de warmte binnen en beschermt u in de zomer uw huis tegen hoge temperaturen. Twee vliegen in één klap dus.

Stap 2: Verwarmingssysteem

Als uw vloer- of wandverwarming wil hebben, is het van belang dat u dit bedenkt voor u begint met isoleren. De leidingen waar het warme water doorheen stroomt kunnen dan meteen gelegd worden. Uw isolering moet echter wel goed zijn voor u het verwarmingssysteem gaat plaatsen. De beste keuze voor het milieu is de warmtepomp met lagetemperatuurverwarming. Als uw isolatie namelijk goed is, kunt u met lage temperaturen gemakkelijk uw huis verwarmen. Hierdoor heeft u minder energie nodig en kunt u dus een hoop geld besparen.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment