U-Wert-Rechner

U-Wert-Rechner

Met dit online programma kunnen U-waarden gedetailleerd worden berekend, kan het dauwpunt van een muur worden bepaald enz. Er wordt ook aangegeven of een wand al dan niet goed beschermd is tegen vocht en of er al dan niet voldoende werd geïsoleerd.

Link


CASAnova

CASAnova

Eenvoudig programma dat het nodige verwarmings- en koelvermogen van een huis op jaarbasis berekent. De gebruiker geeft de afmetingen, oriëntatie, ligging en isolatie van een gebouw in en berekent zo het resultaat. CASAnova is vooral interessant om de impact van verschillende oriëntaties, de isolatie en de gebouwgrootte op eenvoudige modellen te testen.

Link


DUCO ventilatieberekening

DUCO ventilatieberekening

Programma ontwikkeld door DUCO, waarmee de DUCO-ventilatiesystemen gedimensioneerd kunnen worden. De gebruiker kan zijn projecten opslaan om eraan te werken wanneer het hem past.

Link


Excel warmteverliesberekening

Excel warmteverliesberekening

Gedetailleerde warmteverliesberekening opgemaakt in Excel. De gebruiker kan zelf een huis ingeven, het nodige verwarmingsvermogen per ruimte berekenen en het nodige verwarmingsvermogen van de ketel bepalen.

Link


System Advisor Model (SAM)

System Advisor Model (SAM)

Software ontwikkeld door NREL (Verenigde Staten) om een project in het kader van hernieuwbare energie met zonne-energie, windenergie, geothermische energie en biomassa te modelleren. Het programma is gebruiksvriendelijk en er is voldoende documentatie beschikbaar om ermee te leren werken. Gegevens over het weer (België) voor het modelleren van zonnepanelen zijn te vinden op http://apps1.eere.energy.gov (.epw files toevoegen aan SAM\2012.5.11\exelib\climate_files).

Link


RETScreen

RETScreen

Programma ontwikkeld door NRCAN (Canada), dat kan ingesteld worden in SI-eenheden en in euro. RETScreen kan bijna alle hernieuwbare en niet-hernieuwbare energiesystemen modelleren. Het programma is vrij gebruiksvriendelijk en goed gedocumenteerd. Deze video met instructies over het modelleren van een zonneboiler is alvast ideaal om mee te starten.

Link


THERM

THERM

Dit programma wordt gebruikt om warmtestromen door bouwknopen of koudebruggen in twee dimensies te modelleren. THERM lijkt op de KOBRA-software, maar is visueel iets minder mooi omdat er maar in twee dimensies kan worden gewerkt. In THERM is het wel mogelijk om zelf bouwknopen te tekenen en daar simulaties mee te doen. De berekeningen kunnen ook worden ingevoerd in de EPB-software.

Link


DraftSight Free

DraftSight Free

Gratis CAD-software ontwikkeld door Dassault Systems. DraftSight Free lijkt heel sterk op AutoCAD. Het programma kan worden gebruikt voor het aanpassen of aanmaken van CAD-tekeningen in .dwg-formaat. DraftSight Free is compatibel met Windows, Mac en Linux.

Link


DWG TrueView

DWG TrueView

Gratis programma ontwikkeld door Autodesk waarmee plannen in .dwg-formaat kunnen worden bekeken. Het is dus een goed idee om de plannen steeds in .dwg-formaat op te vragen bij de architect en dus niet in pdf-formaat. Met DWG TrueView kan de gebruiker immers ook eenvoudig afmetingen en oppervlaktes opmeten die niet op het plan vermeld staan.

Link


Vectorworks File Viewer

Vectorworks File Viewer

Veel architecten die met Mac werken, tekenen hun plannen in Vectorworks (als tegenhanger van Autocad). Vectorworks File Viewer is een gratis viewer van Vectorworks, waarmee plannen in .mcd-formaat (Vectorworks-formaat) kunnen worden geopend. In Vectorworks File Viewer is het bovendien mogelijk om lengtes en oppervlaktes op te meten die niet op de plannen vermeld staan.

Link