Leegstaande kerk krijgt nieuwe bestemming

Vier jaar na de ontwijding kreeg de Sint-Jozefskerk in het Belgische Roeselare vanaf het voorjaar van 2020 een nieuwe bestemming. Architectenbureau 3Architecten heeft er haar intrek genomen. Het fraaie kerkgebouw is aan de buitenzijde zoveel mogelijk intact gebleven. Aan de binnenzijde zijn zeer flexibele aanpassingen gedaan met behoud van de oorspronkelijke sfeer. ROCKWOOL producten zorgen daarbij respectievelijk voor thermische isolatie, akoestische isolatie en isolatie van contactgeluid.

 

In 2017 liet Jan Tyvaert, vennoot-architect bij 3Architecten, zijn oog vallen op de ontwijde Sint-Jozefskerk uit 1952. “De Sint-Jozefskerk en de openbare ruimte daar omheen zijn al jarenlang een punt van ontmoeting voor buurtbewoners. Wij hebben niet de hele kerk nodig voor ons architectenbureau, maar er is ook plaats voor andere activiteiten, zoals yoga, die passen bij de serene sfeer in de kerk”, aldus Jan Tyvaert.

 

Aanpassingen

“We willen binnen naar buiten brengen en omgekeerd. Daarom hebben we de gevel op drie plaatsen voorzien van grote raampartijen”, aldus de architect. “Omdat de gevelopeningen met de kolommen een koudebrug creëren hebben we de kolommen en omranding aan de binnenzijde geïsoleerd met steenwolplaten van ROCKWOOL.”

Aan de binnenzijde is aan de koorzijde achter in de kerk een tussenvloer met een oppervlakte van 142,50 m² geplaatst. “Deze bestaat uit een staalconstructie en is demontabel en kan dus later ook eenvoudig weer worden verwijderd”, merkt Tyvaert op. De kerkvloer en tussenvloer zijn voorzien van vloerverwarming. Om het contactgeluid vanaf de tussenvloer naar de onderliggende ruimte te beperken zijn platen RockFloor Solid gebruikt. Daarbij zijn op de staalconstructie eerst OSB-platen aangebracht. Hierop liggen 40 mm dikke RockFloor Solid platen (625 x 1000 mm) die geschikt zijn voor een gebruiksbelasting van 400 kg/m2. Hierop is een PE-folie aangebracht.” 

Interieurbouwer De Laere Decor nv heeft onder meer alle akoestische voorzieningen verzorgd, waaronder de verwerking van de RockFloor Solid platen: “Het is een isolatiemateriaal dat heel eenvoudig op maat is te snijden en zich prettig laat verwerken. Wij werken dan ook veel met de producten van ROCKWOOL”, laat Lieven Ostyn, bestuurder bij de interieurbouwer, weten.

 

Akoestiek

Een belangrijk aandachtspunt in een kerk is de akoestiek. “Vooral door het tonvormige gewelf en het ronde koor weerkaatst al het geluid weer terug. We hebben voor de verbouwing een nagalmtijd van 6,8 seconden gemeten. Om die nagalmtijd flink terug te brengen hebben we alle wanden en plafonds akoestisch geïsoleerd. Hiermee is de nagalmtijd gereduceerd naar 2 seconden. Het is echt een wereld van verschil”, aldus Tyvaert.

“Voor de lagere wanddelen is gekozen voor een bijzondere wandbekleding.” Lieven Ostyn van De Laere Decor nv legt uit dat onder meer de onderste delen van de wanden zijn bekleed met akoestische PETAC®-panelen: “Deze bestaan uit gerecycleerde PET-flessen en zijn zelf ook weer volledig recycleerbaar. De 24 mm dikke panelen zijn te bekleden met diverse materialen. Aan de achterzijde bevinden zich 50 mm dikke RockSono Base platen, die het geluid volledig absorberen. We halen met deze combinatie een aw van 0,95. Ook tegen de ronde wanden van het koor zijn deze panelen aangebracht.”

Lieven Ostyn blijkt zeer tevreden met de combinatie van PETAC-panelen en ROCKWOOL: “Een ideale combinatie, die we vaak toepassen. Bij dit project gaat het om 700 m2! Voordeel is ook dat de steenwol platen eenvoudig meebuigen met de ronding. We hebben zeer goede ervaringen met ROCKWOOL, zowel wat betreft de producteigenschappen, als de verwerking en de service.”

 

Keuze voor ROCKWOOL

Waarom de keuze voor drie verschillende ROCKWOOL producten? Jan Tyvaert bekent een fascinatie te hebben voor de productie van rotswol: “Het isolatiemateriaal wordt vervaardigd uit basalt. Prachtig toch? Hoe natuurlijk kan een materiaal zijn!”

Ook de brandveiligheid is volgens de architect heel belangrijk: “In België kennen we hoge brandwerendheidseisen. Brandweermensen worden echt blij van steenwol. Het is namelijk onbrandbaar en druppelt ook niet. Ze weten dan dat ze meer kansen hebben om bijvoorbeeld bij een brand mensen uit een gebouw te redden.”

De samenwerking met ROCKWOOL is volgens Tyvaert prima: “Als ik de keuze heb uit twee gelijkwaardige producten, dan kies ik voor de leverancier met de beste service. Ik houd van korte communicatielijnen. Als er een vraag is moet je daarover iemand snel kunnen raadplegen. Een prachtig bedrijf met een prachtig natuurproduct!”

 

 

 Comments

Nog geen comment.

Maak een comment