Welke verschillende soorten zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen worden steeds populairder als een duurzame en efficiënte manier om energie op te wekken en dus geld te besparen op de maandelijkse kosten voor energie. Met name de mensen die bijvoorbeeld een warmtepomp hebben en een elektrische auto kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Maar welke verschillende soorten zonnepanelen zijn er eigenlijk? Omdat we vaak verschillende verhalen horen, is het goed om hier eens wat dieper in te duiken, want waarom zie je op het ene dag 10 panelen liggen, terwijl er op het andere dak een stuk meer liggen? Dit heeft niet alleen te maken met bijvoorbeeld het verbruik, maar ook met de opbrengst per paneel. Hoe dit zit, leggen we je allemaal uit.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen behoren tot de meest efficiënte panelen op de markt. Ze zijn gemaakt van één enkel kristal, waardoor ze een uniforme donkere kleur hebben. Dit type paneel is ideaal voor kleinere daken waar de ruimte beperkt is, omdat ze meer energie kunnen produceren per vierkante meter. Monokristallijn panelen hebben echter ook een hogere prijsklasse.

Uit onderzoek van Zonnepanelen Noord blijkt dat de gemiddelde afmeting van de zonnepanelen die we op ons dak laten leggen, 1,6 x 1 m is. Maar het bedrijf raad ook zonnepanelen met een groter formaat van 1,762 x 1,134 aan. Het grotere formaat is dan te verklaren door het hogere Wattpiek vermogen. Om meer stroom op te wekken, moeten er ook meer zonnecellen in het paneel geplaatst worden. Dit verklaart waarom zonnepanelen met een hoger vermogen, doorgaans ook groter zijn.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen zijn iets minder efficiënt dan monokristallijn panelen, maar ze zijn wel goedkoper. Ze worden gemaakt van meerdere kristallen, wat resulteert in een blauwe kleur. Dit type paneel is perfect voor grotere oppervlaktes waar kostenbesparing belangrijk is. De lagere efficiëntie wordt vaak gecompenseerd door de lagere prijs. Deze panelen zie je dus ook vaak op enorme gebouwen of bedrijfshallen, waar honderden of zelfs duizenden worden geplaatst. Je kunt je dan wel voorstellen dat een meerprijs niet opweegt tegen een wat lagere opbrengst per paneel.

Waar let je op bij het maken van een keuze?

Als je erover nadenkt om zonnepanelen te laten leggen, dan is het wel belangrijk dat je weet welke keuze het beste is. Nu is het wel zo dat je vaak een gerenommeerd bedrijf mag verwachten dat ze je correct informeren, maar toch is het ook goed om zelf alvast wat onderzoek te doen, zodat je weet waar ze het over hebben en ook kritische vragen kunt stellen als dit nodig is. Het rendement van een zonnepaneel is uiteraard erg belangrijk. Dit geeft aan hoe efficiënt het paneel zonlicht omzet in elektriciteit. Hoe hoger het rendement, hoe meer energie je kunt opwekken. Let dus goed op het rendementspercentage wanneer je zonnepanelen vergelijkt. Daarbij is het wel belangrijk om rekening te houden met externe factoren. In het verlengde daarvan is ook het vermogen belangrijk. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit geeft aan hoeveel elektriciteit het paneel kan produceren onder ideale omstandigheden. Houd bij het kiezen van zonnepanelen rekening met je energieverbruik en de beschikbare ruimte op je dak. Daarnaast wil je rekening houden met de toekomst. Laat je bijvoorbeeld een hybride-warmtepomp installeren, nadat je de zonnepanelen laat plaatsen. Dan dien je rekening te houden met een extra hoeveelheid stroom, zodat het stroom voor de warmtepomp niet ingekocht hoeft te worden. Kijk hier dus eerst goed naar, als je nog toekomstige plannen hebt om verder te verduurzamen.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment