Robuuste en onbrandbare ROCKWOOL gevelisolatie voor Antwerp Tower

Een onbrandbare en robuuste, circulaire gevelisolatie.  De bouwheer van de transformatie van de Antwerp Tower en de Antwerpse brandweer namen met minder geen genoegen. Beide partijen wilden absoluut geen risico lopen en stelden de hoogste brandveiligheidseisen aan dit project. Rockfit Duo bleek bij uitstek geschikt voor de geventileerde gevel van de 26 verdiepingen tellende toren van 100 meter hoogte. 


De Antwerp Tower is een iconisch voormalig kantoorgebouw in hartje Antwerpen. De uit 1974 daterende toren werd onlangs volledig gestript en herbouwd tot appartementencomplex met horeca, winkels en kantoren. Antwerp Tower bereikt een hoogte van exact 100,7 meter en is daarmee het tweede hoogste gebouw van de stad Antwerpen. Onder het gebouw ligt een auto- en fietsparking van vier niveaus. De constructie bestaat uit een nieuw betonskelet, bekleed met opvallend witgrijze betonpanelen met indrukwekkend grote aluminium raampuien. 

Hoogst mogelijke brandveiligheid met Rockfit Duo  
De Rockfit Duo isolatieplaten van 140 mm dikte zijn rechtstreeks met RockTect pluggen op de EPDM slabben van het betonnen binnenblad bevestigd. In totaal heeft bouwbedrijf CIT Blaton/Democo 7.500 m2 ROCKWOOL isolatie verwerkt. Er is sprake van een geventileerde gevel met een spouw van enkele centimeters. Om brandoverslag en branddoorslag te voorkomen is in deze situatie een isolatie noodzakelijk die aan de hoogst mogelijke brandveiligheidseisen voldoet. “Mede met het oog op de ramp met de Grenfell Tower en de locatie midden in de stad, eiste de brandweer een onbrandbare isolatie die voldoet aan de strengste classificatie volgens het Euro-brandklassensysteem, namelijk A1. Toen heeft bouwheer Matexi in samenspraak met architect Wiel Arets Architects en het architectonisch betonbedrijf Decomo ROCKWOOL in het bestek opgenomen”, zegt projectdirecteur Eric Cantillon van CIT Blaton. 

Overigens biedt ROCKWOOL van ontwerp tot uitvoering expertise en ondersteuning in een brandveilige toepassing. Zodoende wordt de architect ontzorgd. 
Lees meer over de brandveilige eigenschappen van steenwolisolatie in de ROCKWOOL brochure ‘Brandveilig: feiten zwart op wit’

Waterafstotende isolatieplaat
De keuze was snel gemaakt voor rotswol. “Het voordeel van Rockfit Duo is dat het een waterafstotende isolatieplaat betreft met een harde toplaag van 60 kg/m³. Zodoende kan het condenswater via de aluminiumprofielen en de isolatie de gevel verlaten”, legt Cantillon uit. “De flexibele achterzijde van de Rockfit Duo komt goed van pas bij een naadloze aansluiting op de achterliggende betonconstructie. De luchtspouw varieert namelijk enkele centimeters ter hoogte van de inpandige terrassen en de rest van de gevel.”

Blootgestelde ROCKWOOL isolatie blijft intact
Vanwege de bouwwijze lag de gevelisolatie enkele weken open en bloot, zodat de weerelementen vrij spel hadden. ROCKWOOL garandeert dat haar gevel- en spouwisolatie bij vastgestelde hoogtes een bepaalde periode onbedekt kan blijven tijdens de bouw. ROCKWOOL-accountmanager Geert Van de Heyning legt uit: “Voor een gebouwhoogte tussen 50 en 100 meter geldt maximaal 1 maand. Omdat de blootstelling bij de Antwerp Tower minder dan een maand duurde, hoefden wij de isolatie niet fysiek te inspecteren. We garanderen dat de isolatie volledig intact blijft zonder in te leveren op thermische prestaties. De levensduur van ROCKWOOL isolatie is vastgesteld op gemiddeld 75 jaar.”
Cantillon bevestigt dat de Rockfit Duo platen zich inderdaad uitstekend hebben gehouden tijdens de blootstelling bij de bouw van de gevel. Van delaminatie en dergelijke is absoluut geen sprake geweest. De verwerking van de 7.500 m2 isolatieplaten is soepel verlopen. “We hebben voor de uitvoering uitgebreide documentatie van ROCKWOOL ontvangen, dus met de montage hadden we geen enkel probleem”, aldus Cantillon. 

Antwerp Tower: een ware blikvanger 
De afbouw in het gebouw is in volle gang. Naar verwachting wordt de woontoren in de tweede helft van 2021 opgeleverd. Project-architect Joris van de Hoogen van Wiel Arets Architects is tevreden over het voorlopige resultaat. De grootste uitdaging was om de enigszins in verval geraakte toren weer een nieuwe ‘smoel’ te geven. Met de witgrijze geslepen betonelementen doorspekt met terrazzo is een ware blikvanger gecreëerd dat refereert aan andere lichte hoogbouw in Antwerpen. “ Volgens Van den Hoogen past de keuze voor ROCKWOOL isolatie naadloos in de onderhoudsarme robuuste buitengevel. “De isolatie wordt goed beschermd door de gebruikte materialen zoals het geslepen beton en de geanodiseerde aluminium kozijnen die vuil en vocht goed weren.”


Projectgegevens:


Project: transformatie Antwerp Tower
Locatie: Antwerpen
Opdrachtgever/bouwheer: Matexi
Bouwteam: CIT Blaton/Democo i.s.m.Decomo, Kuijpers en Vorsselmans
Architect: Wiel Arets Architects i.s.m. ELD Partnership
Oplevering: 2e deel 2021Comments

Nog geen comment.

Maak een comment