Duurzaamheid en milieubewust bouwen zijn nog nooit zo belangrijk geweest. We leven in een tijd waarin mensen stil staan bij energie-efficiëntie. Het is daarom ook een onmisbaar element in de moderne bouwprojecten. Het maakt niet uit of het om grootschalige infrastructuur of woningbouw gaat: overal speelt efficiënt omgaan met energie een sleutelrol. Hoewel dit voor het milieu en de maatschappij grote voordelen heeft, brengt het ook nieuwe kansen voor technici en mensen die een carrière switch willen maken naar de bouw- en installatiesector.
Energie-efficiënt bouwen vanaf het ontwerp
Nog voordat de bouw begint, komen er ontwerpen op tafel te liggen. Al tijdens het ontwerpen en realiseren van gebouwen draait het om energie-efficiëntie. Denk aan het verbruik van zo min mogelijk energie, zonder de functionaliteit en het comfort te verliezen. Op de website van Bouw-energie.be zijn professionals verzameld die gebruik maken van bijvoorbeeld slimme ventilatie, isolatie en hernieuwbare energiebronnen. De website zorgt dat professionals en klanten met elkaar verbinden. De energiezuinige installaties en het luchtdicht bouwen van gebouwen door professionals maakt het af. Als dit voor jou ook hoog in het vaandel staat, kun je
vacatures freelance zelfstandige techniek bekijken. Zo kun je jouw doel, het minimaliseren van de energievraag van een gebouw, beperken en een goede carrière opbouwen.
Regelgevingen worden steeds strenger
Overal ter wereld zijn de regelgevingen en wetten aangepast. Er zijn strenge regels opgesteld op het gebied van energieprestaties in de bouw. Denk bijvoorbeeld aan de BENG-eisen (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen). Deze zijn sinds 2021 van kracht voor nieuwbouwprojecten. Ook bestaande bouw moet eraan geloven. De energielebels van apparaten en het gebouw worden steeds belangrijker bij de verkoop of de verhuur van woningen. Dankzij deze strenge regelgevingen is de bouwsector gedwongen om door middel van innovatie en het gebruik van andere materialen te werken. Architecten nemen deze ideeën daarom direct mee in het ontwerp.
De kansen voor technici
Op de arbeidsmarkt heeft een verschuiving plaatsgevonden. Door de verschuiving richting duurzame bouw is er een toenemende vraag naar goed opgeleide technici. Denk aan specialisaties in installatietechniek, duurzame energie en slimme systemen. Ook het tekort aan vakbekwaam technisch personeel vergroot de kansen op werkzekerheid en doorgroeimogelijkheden. Maar voor al deze rollen is kennis nodig. Dit kan door het volgen van verschillende opleidingen en het behalen van certificaten. Ook dienen technici zich regelmatig bij te scholen. De techniek verandert voortdurend en als technici moet je mee kunnen veranderen. Door regelmatig extra kennis en vaardigheden op te doen, vergroot je je waarde op de arbeidsmarkt.
De cruciale rol van technici
Technici vormen het kloppende hart van energie-efficiënte, moderne bouwprojecten. Zij zorgen er als eerste voor dat de innovatieve oplossingen op papier komen te staan. Ook moeten zij ervoor zorgen dat deze gerealiseerd worden op de bouwplaats en tijdens de installatie van systemen. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij
vacatures onderaannemer elektricien. Zonne-energie en de toepassing van warmtepompen is steeds meer de norm geworden. Technici die verstand hebben van elektrotechniek en duurzame installaties zijn onmisbaar bij de implementatie van deze oplossingen.
Ook binnen de installatietechniek is de rol van technici cruciaal. Het ontwerp en de plaatsing van installaties voor verwarming, koeling, ventilatie (HVAC) en warmteterugwinning zijn cruciaal in energiezuinige gebouwen. De technici zorgen tevens voor slimme gebouwbeheersystemen en isolatietechnieken die het verschil maken. De energiebeheersystemen voorkomen dat gebouwen niet slim omgaan met het energieverbruik. Systemen zijn geautomatiseerd en voorzien van een data-analyse. De isolatietechnieken draaien voornamelijk om het verliezen van minder warmte. Hierdoor is een gebouw automatisch energiezuiniger.
Samenwerkingen en veel innovatie
Energie-efficiënt bouwen vraagt om samenwerking tussen verschillende disciplines. Gedurende de bouw werken architecten, bouwkundigen, installateurs en projectontwikkelaars samen om een gebouw te realiseren. Technici moeten goed samen kunnen werken. Daarnaast zijn communicatieve vaardigheden skills om te hebben. Alleen wanneer het samenwerken en communiceren goed gaat, kan een modern bouwproject zich onderscheiden van andere. Vanaf het moment van het ontwerp begint de samenwerking al. En tijdens de uitvoering geven technici praktische feedback op theoretische plannen.
Binnen moderne bouwprojecten draait het tevens om innovatie. Steeds meer innovatieve technologieën komen samen in een gebouw. Energieopslag in batterijen, geavanceerde isolatiematerialen en waterstofoplossingen zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Als jij je openstelt voor het bijleren van nieuwe technieken en hoe je deze kunt toepassen, onderscheid je jezelf op de arbeidsmarkt. De nieuwste ontwikkelingen zorgen er immers voor dat een gebouw steeds energie-efficiënter is.
Energie-efficiëntie speelt een steeds belangrijkere rol
Voor de toekomst ziet het er ook rooskleurig uit voor moderne bouwprojecten. Energie-efficiëntie is eerder de norm dan luxe. In de toekomst hebben uitsluitend gebouwen met veel efficiëntie een toekomstwaarde. De rol van technici wordt dus steeds belangrijker binnen de bouwsector. Het gaat hierbij niet alleen om nieuwbouwprojecten. Ook tijdens renovatieprojecten denkt men steeds meer na over de toekomst. Je kunt bestaande woningen en gebouwen energieneutraal maken, maar ook gasgestookte installaties vervangen voor duurzame oplossingen.
Conclusie
Energie-efficiëntie speelt een cruciale rol binnen moderne bouwprojecten. En technici spelen hierbij de hoofdrol. Door middel van innovatieve technologieën zijn gebouwen toekomstbestendig en ligt het speerpunt steeds meer op duurzaamheid. De vraag naar de kennis van technici is onmisbaar. Een carrière switch maken gaat lonen!
Nog geen comment.
Maak een comment