Steeds meer mensen vragen zich af hoe ze slimmer kunnen omgaan met hun energieverbruik. Een dynamisch energiecontract biedt daarvoor een unieke mogelijkheid. In plaats van een vast bedrag per kilowattuur, betaal je elk uur de actuele prijs van stroom op de energiemarkt. Voor gas verandert de prijs zelfs dagelijks. Dat betekent dat je kunt inspelen op goedkope uren of dagen en volop kunt besparen door bewust te plannen. Dankzij deze opzet kun je, zonder enorme investeringen, direct je energiekosten verlagen.
Volgens onderzoek van Roland Berger ben je met zo’n dynamisch energiecontract tussen de 10% en 30% goedkoper uit dan met een traditioneel vast tarief. Deze besparing ontstaat doordat je energie inkoopt tegen de beursprijs, net zoals grote energieleveranciers dat doen. Je betaalt bovenop die beursprijs alleen een variabele vergoeding. Bij aanbieders zoals Frank Energie krijg je zo de kans om op elk gewenst moment te zien hoe de tarieven zich ontwikkelen, zodat je exact weet wat de kosten zijn.
Voor de bouwsector zijn dit soort contracten extra interessant. Je kunt grote bouwapparatuur (zoals bouwdrogers of kranen) op de voordeligste momenten inzetten. Bovendien stimuleert het gebruik van een dynamisch tarief om meer te letten op energie-efficiëntie in de planning. Door de stroom te verbruiken als die goedkoop is, daal je kosten niet met procentjes, maar soms met tientallen procenten. Deze besparing kun je direct in de bouwprojecten investeren, wat zowel jouw portemonnee als het milieu ten goede komt.
Als je in de bouw werkt, brengt je vak een flinke energievraag met zich mee. Van elektrische gereedschappen tot verlichting voor grote projecten: stroom is onmisbaar. Met een dynamisch energiecontract krijg je de flexibiliteit om te bepalen wanneer je elektriciteit afneemt. Vaak zijn de uren met veel zon of wind goedkoper, omdat er dan veel duurzame energie beschikbaar is. Je kunt jouw bouwschema daar slim op afstemmen.
Door bouwactiviteiten te plannen tijdens daluren, kun je bovendien helpen de piekbelasting op het energienet te verlagen. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor netbeheerders om nieuwe zon- en windparken aan te sluiten, maar het zorgt er ook voor dat je bijdraagt aan een snellere energietransitie. Het is een win-winsituatie: je houdt grip op de kosten en verkleint tegelijkertijd je ecologische voetafdruk.
Verder speelt de manier waarop je met energie omgaat een rol in hoe je bouwprojecten in de markt zet. Opdrachtgevers letten steeds meer op duurzaamheid en slimme oplossingen. Met een dynamisch energiecontract en een doordacht energieverbruik kun je je profileren als toekomstgerichte bouwer. Je investeert in de toekomst van je eigen onderneming én in een gezonder klimaat. Dat is een pluspunt dat in de huidige, concurrerende markt steeds belangrijker wordt.
Naast de basisvoordelen van een dynamisch energiecontract, zijn er specifieke toepassingen die je binnen de bouwsector kunt inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een slim laadstation voor elektrische werktuigen of bedrijfswagens. Met realtime data en een handige app, zoals je bij Frank Energie vindt, kun je precies zien tijdens welke uren het tarief het laagst is. Hierdoor plan je het laden van accu’s en elektrisch materieel op de meest voordelige momenten.
Ook is het mogelijk om sensoren op bouwlocaties te plaatsen die het energieverbruik monitoren. Deze meetgegevens geven je inzicht in welke apparaten veel stroom slurpen en wanneer. Op basis van die data kun je de inzet van machines optimaliseren. Zo voorkom je onnodige pieken en pas je je gebruik aan op die uren dat het tarief lager is. Dit geeft je niet alleen een financieel voordeel, maar ook de kans om de projectplanning te verfijnen.
Door gebruik te maken van slimme software koppelingen, verbeter je de samenwerking tussen projectmanagers, bouwplannen en elektricien. Iedereen heeft up-to-date informatie over de actuele energieprijzen en kan daar direct op inspelen. Zo til je je hele bouwproject naar een hoger niveau. En het mooie is: professionalisering betaalt zich direct terug in de vorm van lagere energiekosten en een sterkere concurrentiepositie.
Nog geen comment.
Maak een comment