FOAMGLAS® - niet geproduceerd om weg te gooien
Een groot aantal gebouwen in het land zijn verouderd en scoren slecht op het gebied van energie-efficiëntie. Met FOAMGLAS® is het mogelijk om de daken ervan te renoveren en bijkomend te isoleren zonder het aanwezige isolatiemateriaal te verwijderen of te vervangen. Op deze manier kan worden bespaard op energie en grondstoffen, verkleint de afvalberg, en draagt de bouwwereld bij aan een circulaire economie. Een mooi voorbeeld is de huidige renovatie van het dak van AZ Sint-Jan Brugge.

Het AZ Sint-Janziekenhuis in Brugge is officieel in gebruik genomen in 1976 en had op dat moment ongeveer 12.000 m² dakoppervlakte volledig met FOAMGLAS® geïsoleerd. Op dit moment is fase 2 van de renovatiewerken op het dak bijna klaar. Zowel in renovatiefase 1 (in 2018) als in fase 2, is ervoor gekozen om het bestaande FOAMGLAS® isolatiemateriaal te laten liggen en de daken bijkomend te isoleren met een extra laag cellenglas. Dit was sowieso de meest voordelige keuze.

Thermische kwaliteiten en druksterkte blijven behouden
Een uniek voordeel van cellulair glas is de absolute waterdichtheid. De thermische geleidbaarheid van het materiaal wordt niet beïnvloed, zelfs niet bij een ontoereikende dakafdichting. FOAMGLAS®-isolatie van bijna 50 jaar oud, zoals op het dak van St. Jan, behoudt dezelfde thermische kwaliteiten en druksterkte als op het moment van plaatsing. 

Na het verwijderen van een laag keien, werd de oude dakbedekking afgepeld. Bovenop de aanwezige laag cellenglas wordt een extra laag FOAMGLAS® Ready Block T3+ van 10 cm geplaatst, gevolgd door een nieuwe dakbedekking. In deze fase van de renovatie werd de bijkomende laag cellenglas aangebracht met PC800, een gebruiksklare 1-component bitumineuze lijm in handige zakken van 25 kg. Zakken hebben als voordeel dat er veel minder lijm achterblijft in de verpakking. Bovendien ontstaat er minder restafval dan bij het gebruik van bussen in metaal of kunststof. Het verlijmen met koudlijm heeft als bijkomende voordelen dat er geen geurhinder onderstaat zoals bij warme bitumen en dat de dakwerkers er vlotter en veiliger mee aan de slag kunnen.

FOAMGLAS®: duurzaam en circulair
Nog vóór de twee termen hip werden, waren ‘duurzaamheid’ en ‘circulariteit’ voor FOAMGLAS een topprioriteit. Van bij het begin was er de doelstelling om een isolatiemateriaal te maken dat zo lang mogelijk meegaat en dat – zoals bij de renovatie van dit dak – maximaal opnieuw kan worden gebruikt.

Cellenglas is niet het goedkoopste isolatiemateriaal, maar het blinkt wel uit door een unieke combinatie van hoogwaardige eigenschappen. Het is brandveilig en waterdicht, vormvast én bijzonder drukbestendig. Maar vooral: het blijft zijn druksterkte en andere eigenschappen in de loop van de tijd volledig behouden. In het EPD (EPD-PCE-20200300-IBB1-EN, gepubliceerd door IBU) bedraagt de opgegeven referentielevensduur van FOAMGLAS®-isolatie honderd jaar. Daardoor kan het gemakkelijk hergebruikt worden met behoud van de oorspronkelijke kwaliteit.

Dankzij zijn lange levensduur en de mogelijkheden tot hergebruik leent cellenglas zich bijzonder goed voor duurzame en circulaire bouwprojecten. Daken die met FOAMGLAS® zijn geïsoleerd, blijven tijdens de volledige levensduur van het gebouw presteren zoals op dag één. En wanneer de energie-efficiëntie moet worden verhoogd, kan de aanwezige isolatielaag volledig worden omgezet als bruikbare grondstof. Op die manier creëren FOAMGLAS®-daken een toegevoegde waarde en een reductie van kosten en afval.
Comments

Nog geen comment.

Maak een comment