10 tips voor een duurzame badkamer

De badkamer wordt vaak gezien als één van de belangrijkste kamers in het huis, en terecht. Hygiëne is namelijk van groot belang. Echter, in de badkamer wordt veel energie en water verbruikt. In dit artikel vind je tips om dit verbruik zoveel mogelijk te minimaliseren en de ecologische voetafdruk van je badkamer te verkleinen.

Begin bij de verbouwing

Een badkamer verbouwing of badkamerrenovatie is het perfecte moment om te kiezen voor duurzaamheid. Ga voor recyclebaar materiaal, zoals glas en keramische tegels in plaats van vinyl dat slecht voor het milieu is. Zet duurzaamheid boven de trends op je prioriteitenlijst. Verder is ventilatie in een badkamer van groot belang. Laat je afzuigsysteem tijdens een verbouwing altijd controleren door een aannemer. Met een modern afzuigsysteem bespaart u namelijk energie.

Zo verbruik je minder energie

Met de volgende tips verbruik je gemakkelijk minder energie. Zo verbeter je niet alleen de duurzaamheid in je badkamer, maar bespaar je ook op de energiekosten.

  1. De eerste tip is direct de meest logische, namelijk: minder lang douchen. Door een minuut per dag minder te douchen bespaar je jaarlijks meer dan 1.500 liter water per persoon.
  2. Kies voor de douche in plaats van het bad. Met een bad verbruik je gemiddeld twee keer zoveel water dan met een douche.
  3. Gebruik zoveel mogelijk koud water. Je hoeft geen warme douche op te geven, maar was bijvoorbeeld je handen met koud water om energie te besparen.
  4. De kraan verbruikt tot wel 20 liter per minuut. Zorg er dus altijd voor dat de kraan uit staat tijdens een scheerbeurt of het inzepen van de handen.
  5. Installeer geen stortdouche of normale douchekop, maar kies voor een waterbesparende douchekop. Deze douchekop produceert meer druk waardoor je geen verschil merkt tijdens het douchen, maar wel gemiddeld de helft minder verbruikt dan bij een normale douchekop.
  6. Laat een grijswater systeem installeren om verbruikt douchewater voor het toilet te hergebruiken.
  7. Koop biologische verzorgingsproducten. Zo bespaar je niet direct energie, maar zorg je wel beter voor het milieu.
  8. Laat een warmtewisselaar installeren. Hiermee kun je de restwarmte van het water hergebruiken om de rest van je huis (deels) te verwarmen.
  9. Een andere manier om deze restwarmte te gebruiken is simpelweg door de deur open te zetten na het douchen. Zo verspreidt de warmte zich door je huis en bespaar je op je verwarming.
  10. Ten slotte kun je de levensduur van je verf verlengen door de kans op schimmels te minimaliseren. Laat het afzuigsysteem nog even aan staan na het douchen tot alle vocht uit de badkamer is verdwenen. Indien je afzuigsysteem altijd aan staat kun je natuurlijk ook de deur open zetten om alles door te laten luchten.


Comments

Nog geen comment.

Maak een comment