Bespaar energie door een slim gebruik van tegels

Tegels bieden veel mogelijkheden om je interieur aantrekkelijk te maken, maar wist je dat ze ook kunnen bijdragen aan het besparen van energie? De enige vereiste hiervoor is dat je ze slim inzet. Te weten komen hoe je dat doet? Lees snel verder.

1. Thermische massa voor temperatuurregeling

Eén van de opvallendste eigenschappen van tegels is hun vermogen om warmte vast te houden en geleidelijk weer af te geven. Dit fenomeen staat bekend als thermische massa. Door tegels te gebruiken op vloeren, muren of plafonds van kamers die veel zonlicht ontvangen, helpen ze om de temperatuur te stabiliseren. In de zomer absorberen ze overtollige warmte en in de winter geven ze die weer langzaam af. Een goede aanvulling dus op je airconditioning en verwarming.

2. Vloerverwarmingssystemen voor efficiënte verwarming

Vanwege hun goede warmtegeleidende eigenschappen zijn tegels een uitstekende keuze voor vloerverwarmingssystemen. Met zo’n systeem wordt warm water door buizen onder de vloer geleid, waardoor deze gelijkmatig wordt verwarmd. Omdat tegels de warmte gelijkmatig verspreiden, ontstaat er een efficiënt verwarmingssysteem.

3. Reflecterende eigenschappen om oververhitting te voorkomen

Lichtgekleurde tegels hebben de neiging om zonlicht te weerkaatsen in plaats van het te absorberen. Door ze te plaatsen op daken of buitenmuren wordt de warmteoverdracht naar het interieur van het huis verminderd, waardoor de behoefte aan airconditioning ook kleiner wordt. Dit is vooral gunstig in warme klimaten waar oververhitting een veelvoorkomend probleem is.

4. Isolatie voor warmtebehoud

Tegels kunnen zelfs worden gebruikt als onderdeel van isolatiematerialen om warmteverlies door muren, vloeren of daken te verminderen. De keramische variant heeft van nature goed isolerende eigenschappen. Wanneer ze worden gecombineerd met isolatiematerialen zoals schuimpanelen, zullen ze dus de thermische efficiëntie van een huis verbeteren. Energie wordt bespaard tijdens de winter doordat de warmte binnen gehouden wordt.

5. Duurzaamheid voor langdurige energie-efficiëntie

Ten slotte draagt de duurzaamheid van tegels bij aan langdurige energie-efficiëntie. Tegels vereisen over het algemeen weinig onderhoud, waardoor ze een kosteneffectieve optie zijn op lange termijn. Door te investeren in hoge kwaliteit voor vloeren, muren en andere oppervlakken, verbeter je de energie-efficiëntie van je huis terwijl je bespaart op reparatiekosten. Neem hiervoor een kijkje op Nivello.eu.

Kortom, tegels zijn niet enkel een mooie aanvulling op je interieur, ze spelen ook een belangrijke rol in het verminderen van energieverbruik. Sta je voor de keuze welke je wil plaatsen in je interieur? Houdt dan zeker ook rekening met de duurzame eigenschappen. Vergeet tot slot niet om ze op een strategische manier te plaatsen, eventueel met behulp van een tegel nivelleersysteem.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment