Creëer een Japandi look met houten lamellen op maat

De Japandi look is nu al een tijdje in en we merken dat het zijn populariteit de eerste jaren nog niet zal verliezen. Het is ook een zeer bijzondere stijl, met bijzondere kenmerken. Maar wat is die Japandi look precies en hoe creëer je deze stijl? Wat is er zo bijzonder aan en waarom is deze look zo trendy? Wij gaan er in dit artikel even dieper op in. Laat je inspireren en creëer bij jou thuis deze unieke woonstijl. Wij helpen je alvast op weg!

Wanneer spreken we van Japandi look?

Japandi is eenvoudig de samenvoeging van Japan en Scandi. De Scandinavische woonstijl zien we al een aantal decennia. Het Scandinavisch interieur gebruikt heel veel lichte kleuren, vooral wit, dit in combinatie met naturel hout. Denk aan witte muren en witte vloeren, en naturel houten meubels en houten lamellen. Het is een vrij minimalistische woonstijl, die vooral rustgevend en evenwichtig is. De Japanse woningstijl is zeer sober, eigenlijk nog een stuk soberder dan de Scandinavische stijl. In de Japanse interieurs staat geen enkel meubelstuk te veel. Ook in de Japanse stijl gebruikt men veel hout, bijvoorbeeld om een grote ruimte in twee kleine ruimtes te verdelen. Soms gebruiken ze hiervoor ook wel houten lamellen of grote houten shutters. Voeg deze twee stijlen samen en je hebt de Japandi stijl. In de Japandi stijl komt het begrip ‘wabi-sabi’ vaak voor. Dit begrip duidt op de perfectie van het imperfecte. In de Japandi stijl mag je gerust oude meubels integreren, een tafel met wat krassen, houten lamellen in white wash afwerking, een verweerd vloerkleed. Het moet niet allemaal zo perfect zijn. Het mag eruitzien alsof je er al jaren in leeft. Ook dat is rustgevend. Het toont dat je je er goed in voelt, dat je er thuis voelt.

Hoe vind je (nacht)rust in een Japandi stijl?

De Japandi stijl gebruikt lichte en ook natuurlijke kleuren. Zowel in Japan als in Scandinavië gaat met de natuur in huis halen. Kleuren als wit, lichtbruin, crème en beige zijn helemaal in. Maar dat maakt dat de kamers vooral veel licht uitstralen. Hoe vind je dan toch de rust die je zo nodig hebt? In je woonkamer en keuken, waar je overdag bent, kunnen lichte kleuren geen kwaad. Kies bijvoorbeeld je houten lamellen in lichtgrijs of ga voor naturel hout. Wil je toch wat extra tinten aanbrengen? Kies dan voor enkele accenten in pastelkleuren. In je slaapkamer is het een ander verhaal. Misschien wil je overdag wel een dutje doen, maar vooral ’s nachts wil je helemaal je kamer kunnen verduisteren. In een artikel over de donkere slaapkamer lees je dat slapen in een lichte kamer niet zo gezond is. Het schaadt namelijk je cardiometabolische functie. Eenvoudig gezegd komt dit erop neer dat je lichaam anders gaat functioneren wanneer je niet in een donkere slaapkamer slaapt. Je slaapt niet zo diep of zelfs onrustig en je bent ’s morgens niet helemaal uitgeslapen. Op lange termijn kunnen er zich hartklachten voordoen. Daarom is het zeer belangrijk om je kamer helemaal te kunnen verduisteren. Kies daarom voor je slaapkamer donkere raambekleding: houten lamellen in zwart, overgordijnen met extra verduistering, rolgordijnen in zwart bijvoorbeeld. Ga je voor houten lamellen? Kies dan houten lamellen die makkelijk te bedienen zijn, namelijk houten lamellen die snel volledig dichtgemaakt kunnen worden. Zo creëer je volledige duisternis in je slaapkamer. En wees gerust, zwarte houten lamellen passen volledig in je Japandi look. Ze zien er strak en eenvoudig uit en creëren een zeer rustige sfeer. Als je nog enkele (niet té veel!) andere zwarte accenten in je kamer legt, is je raamdecoratie helemaal in je kamer geïntegreerd, ook op zijn Japandi’s.

Wat houten lamellen nog voor je doen

Houten lamellen zijn niet alleen mooi voor je Japandi interieur. Houten lamellen zijn ook isolerend. Door voor houten lamellen te kiezen, doe je iets aan je energierekening. Meer nieuws over energie lees je hier. Wanneer je bouwt, verbouwt of je woning inricht, hou dan rekening met de hoge energiekosten. Houten lamellen dragen bij tot ecologisch verantwoord wonen. In tegenstelling tot aluminium of kunststof raamdecoratie zijn houten lamellen isolerend en houden ’s nachts de kou buiten. Ga jij voor houten lamellen voor je Japandi woning? Een verantwoorde keuze, zowel esthetisch als praktisch!Comments

Nog geen comment.

Maak een comment