De duurzame tuin

Het is de tijd van duurzaam omgaan met de natuur en dus ook duurzaam bouwen. Ook in de tuin zijn vele mogelijkheden. Lees hieronder verschillende tips om jouw tuin milieuvriendelijker te maken.

Ga voor zonnepanelen

Je ziet ze steeds vaker op de daken, zonnepanelen. Maar waarom zijn ze dan veel beter? Allereerst werken zonnepanelen niet op fossiele brandstoffen. In tegenstelling tot de kerncentrales kunnen zonnepanelen ook geen afvalstoffen uitstoten waar de lucht mee vervuild wordt. Het enige wat zonnepanelen nodig hebben, is de zon. Zo ben je veel duurzamer bezig en wek je je eigen energie op. Je kan een heel huishouden voorzien van stroom met je eigen zonnepanelen, bij een overschot gaat er zelfs stroom terug het stroomnet in. Zo gaat nooit stroom verloren! Heb je toch liever geen zonnepanelen? Je kan ook voor groendaken of andere milieubewuste oplossingen gaan.

Duurzame verlichting

LED-lampen zijn de duurzaamste lampen, tegenwoordig kun je deze in alle soorten kleuren en maten verkrijgen. Maak je tuin gezellig met deze lampen en bespaar zo veel energie. Ook is solar-verlichting ideaal, deze lampen werken op zonne-energie en verbruiken dus helemaal geen stroom.

Opslaan van regenwater

Maak gebruik van het slechte weer. Je kunt het regenwater opvangen in een regenton via de dakgoten en daarmee jouw planten water geven. Dit scheelt drinkwater. Natuurlijk kun je dit veel verder uitbreiden met een opslagtank. Daarnaast helpt weinig bestrating ook om het water beter vast te houden.

Het gebruik van duurzame materialen en planten in je tuin

Als je toch je tuin wilt renoveren, gebruik dan zoveel mogelijk milieuvriendelijke materialen. Geef materialen een tweede leven en verwerk ze in vlonders of schuttingen. Voor insecten kun je bijvoorbeeld een insectenhotel plaatsen en voor de dieren in je tuin kun je een aantal drinkplekken plaatsen. Dit is niet alleen om te drinken, de vogels, kikkers of padden kunnen hier ook mooi in badderen. Ook zijn planten en bomen een belangrijke voedselbron voor de vogels en insecten.

En als je dan een tuin hebt waar je trots op mag zijn, dan wil je er ook lekker kunnen zitten. Bij Kees Smit Tuinmeubelen hebben ze vele houten tuinmeubelen. Die zijn gemaakt van teakhout. Dit is een duurzaam houtsoort dat van zichzelf grote hoeveelheden olie bevat. Het is hergebruikt hout. Dit materiaal is daarom een goede aanwinst voor je terras.

Welke stappen ga jij zetten richting een milieuvriendelijker tuin?Comments

Nog geen comment.

Maak een comment