Woningventilatie is van groot belang om een gezond woonklimaat te creëren. Ventileren kan door het openzetten van een raampje, door roosters bij raampartijen, of door afzuiging in vochtige ruimtes zoals wasruimte, keuken, badkamer en toilet. Door ventilatie wordt vochtophoping en schimmelvorming voorkomen en worden nare geurtjes en ongezonde stoffen afgevoerd. Tegelijkertijd wordt er gezonde frisse buitenlucht naar binnen gebracht. Afzuiging kan plaatsvinden via aangebrachte ventilatoren of via mechanische ventilatie zoals via ventilatiesysteem c. Wil jij ook weten wat de impact van ventilatiesystemen op energie-efficiëntie in woningen is, lees dan snel verder.
Doordat middels ventilatie de lucht binnen wordt aangevuld of vervangen door frisse lucht van buiten, beïnvloedt dit de energie-efficiëntie in je woning. Ventilatoren zijn een goedkope en simpele oplossing om je badkamer te ventileren, maar het is wel een verspilling van energie. De lucht gaat direct naar binnen en buiten via de muur of bijvoorbeeld de ubbink dakdoorvoer. In de zomer wordt warme lucht binnengebracht en in de winter koude lucht. Op deze manier vermindert de woning energie. Om alle ruimtes in huis te ventileren kiezen we daarom beter voor een centraal ventilatiesysteem. Deze systemen zijn minder energieverspillend vanwege hun automatische werking.
Mechanische ventilatiesystemen c maar vooral d zijn energiezuiniger omdat de luchtverversing automatisch wordt geregeld. Als er zoveel frisse lucht aangevoerd wordt als er lucht van binnen wordt afgevoerd, noemen we dit balansventilatie. Vooral het centrale ventilatiesysteem d is doeltreffend omdat het d-systeem ook werkt via warmteherstelling bespaar je eveneens op de kosten van energie.
De lucht die wordt afgevoerd bij verversing bevat nog wel veel warmte en die kan op een aantal manieren worden hergebruikt. Balansventilatie systeem D voegt de aanwezige warmte van de afgevoerde lucht toe aan de koude verse lucht. Hierdoor is de warmteverspilling stukken minder en wordt de energie-efficiëntie in de woning aanzienlijk vergroot.
Uiteraard heeft het in de winter vervangen van de vervuilde maar warme lucht van binnen door koude schone buitenlucht gevolgen voor het energieverbruik. Ventilatie via open ramen en roosters heeft hierbij het grootste negatieve effect. De mechanische ventilatie, waarbij automatisch de lucht wordt ververst, is energiezuiniger. Vooral via balansventilatie systeem D is de warmteverspilling het minste en heeft zodoende de minste impact op de energie-efficiëntie van je woning. Wil jij er ook lekker warmpjes bijzitten deze winter en liever niet schrikken van de hoogte van de energierekening is het plaatsen van mechanische ventilatie in de klasse D een aanrader.
Nog geen comment.
Maak een comment