Duurzaam bouwen: materialen die energie besparen en milieuvriendelijk zijn

Net zoals in veel andere industrieën, is er in de bouw ook steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Ze richten zich vooral op het verminderen van de CO2-uitstoot, zowel tijdens het bouwproces als van het gebouw zelf als het eenmaal staat. Er wordt ook meer gekeken naar het gebruik van milieuvriendelijke, duurzame materialen die energie besparen. In dit artikel gaan we het hebben over een paar van die duurzame materialen die je steeds vaker ziet in de bouw. Zo weet je straks precies welke duurzame opties er zijn voor wat je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een ontkoppelingsmat kopen bij storax.be. Duurzaam bouwen hoeft trouwens niet duur te zijn, dat is iets waar zowel veel particulieren als bedrijven bang voor zijn.

Hout & bamboe

Natuurlijk is van de gemakkelijkste en de meest bekende duurzame bouwmaterialen hout. Nu is een vloer van massief hout bijvoorbeeld best prijzig maar het gaat ook veel langer mee. Wel is het belangrijk om voor hout te kiezen met keurmerken. Deze keurmerken laten zien dat het hout niet bijdraagt aan ontbossing. Een nog betere optie is gebruikt hout. Dit scheelt toch weer een paar gekapte bomen. Ook bamboe is een fantastisch duurzaam materiaal. Soortgelijk aan hout heeft bamboe een keurmerk. Het groeit zeer snel en op veel plekken. Daardoor draagt het niet bij aan ontbossing. Houd er wel rekening mee dat het gevoelig is voor schimmels en insecten.

Gerecycled metaal & beton

De productie van metaal is milieuvervuilend. Gelukkig gaat metaal wel ontzettend lang mee en vaak is het prima geschikt om opnieuw te gebruiken. Hetzelfde geldt voor beton. Vaak kan van gebroken puin beton uit gesloopte gebouwen heel veel nieuws gemaakt worden. Op deze manier is er minder nieuw beton nodig.

Duurzaam isoleren

Een woning moet natuurlijk ook geïsoleerd worden. Er zijn vele verschillende isolatiematerialen om uit te kiezen. Op het gebied van duurzaamheid zijn er een aantal isolatiematerialen, denk bijvoorbeeld aan houtvezelisolatie, hennep isolatie, vlas isolatie en katoen isolatie. Het fijne aan deze materialen is dat het ook hele goede geluidsisolatie met zich meebrengt. Ook kan het geen irritatie geven aan huid, ogen of luchtwegen, wat nog wel kan voorkomen bij isolatiemateriaal dat schadelijke chemicaliën ook kun je een duurzame drainagemat voor de badkamer kopen. Het is vaak nog niet mogelijk om een woning volledig duurzaam en milieuneutraal te bouwen. Maar de industrie is wel hard op weg om dit een realiteit te maken. Op deze manier dragen we allemaal een (duurzaam) steentje bij aan de toekomst.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment