Een kleurenpalet voor je huis creëren, hoe doe je het?

De juiste interieurkleuren, natuurlijk licht, oriëntatie en inrichting: het heeft meer invloed op je gemoed dan je zou denken. Zo zorgt natuurlijk daglicht voor meer concentratie en voel je je opgewekter, maar ook kleuren beïnvloeden je humeur onbewust. Zo zorgt rood voor emotie, groen voor harmonie en blauw voor focus. Bovendien heeft kleur voor iedereen een eigen emotionele waarde, gelinkt aan herinneringen en gevoelens. Nu we je overtuigd hebben van het belang van de juiste kleur in je interieur vraag je je waarschijnlijk af: hoe creëer ik een goed kleurenpalet voor mijn huis?

Zie het als één geheel

Je ziet pas écht hoe een kleur eruit ziet als je het in de juiste kamer test. Zo hebben lichtinval en oriëntatie, maar ook kunstlicht, een grote invloed op hoe jouw kamer er uiteindelijk uitziet. Of jouw kamer uitkijkt op een witte muur, een park, je tuin of donkere bakstenen zal bepalen hoe het licht naar binnen valt. Veel lokale aannemers kunnen jou hier advies bij geven. Zo heb je ander advies nodig voor schilderwerken in Antwerpen, wat een dichtbebouwd gebied is, dan voor schilderwerken in de stille Kempen, bijvoorbeeld. Nog een goede tip is om grote stukken behang mee naar huis te brengen, of de verf uit te testen op de muur die je wil schilderen.

Denk aan de functionaliteit van de kamer

Je kan kleuren gebruiken om de sfeer van elke kamer te veranderen. Zo kunnen enkele donkerdere kleuren zorgen voor een intieme sfeer in de slaapkamer, en is zachtroze zelfs een leuke optie om voor wat ontspanning te zorgen. Groen is dan weer de juiste kleur om in de keuken te verwerken omdat het zorgt voor harmonie en energie. Geeltinten geven je woonkamer een zonnige, warme gloed. Een perfecte kleur dus voor wanneer een straaltje zon binnenkomt of wanneer kaarslicht de avond een gezellige sfeer geeft.

Niet enkel verf is van belang

Soms is een hele muur verven een te grote ingreep of kan een accentmuur wat overheersend zijn. Geen zorgen, je kan ook kleur aan je interieur toevoegen door fleurige decoratie zoals planten en kaarsen. Ook kussens en matten zorgen voor meer warmte in huis. Kleurrijke accenten kan je toevoegen door behangpapier met een patroon te kiezen.

Vraag advies

Geraak je er zelf niet uit? Vraag dan advies aan een lokaal bedrijf dat niet alleen schilderwerken aanbiedt, maar ook advies kan geven over kleuren, licht en interieur. Wat zijn de voordelen van lokale aannemers? Ten eerste steun je een zelfstandige uit je buurt. Ten tweede kan je sneller afspreken voor tips en advies en is de aannemer sneller ter plaatse mochten aanpassingen nodig zijn. Ten derde zorg je op die manier voor minder verplaatsing en is het dus goedkoper én duurzamer. Als je graag met een vakman uit de buurt werkt, zoals een schilder in Knokke of toch eerder één in Antwerpen, zoek dan de dichtste schilder op via het internet en vraag een vrijblijvende offerte aan.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment