Energiezuinige woning bouwen? Tips!

Ben jij een nieuwe woning aan het bouwen of plan om je huidige woning te verbouwen? Let dan ook op manieren om je huis duurzamer te maken. Nieuwbouw of verbouwing biedt een geweldige kans om milieuvriendelijke maatregelen te nemen. Een duurzame woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Waarom? Met deze maatregelen kun je namelijk energiekosten besparen. Hier zijn 10 tips voor het bouwen van een duurzame woning.

De woning isoleren

Om je huis energiezuinig te maken, moet je het goed isoleren. Begin met het isoleren van de vloeren, muren en het dak. Hierdoor blijft het warm in de winter en koel in de zomer. Het is slim om een expert te vragen welke isolatiematerialen het beste bij jouw huis passen.

Plaats hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas, ook bekend als HR++ glas, is een slimme keuze om je huis goed te isoleren. Dit glas heeft een speciaal gas en een dunne metalen laag aan de binnenkant, wat extra isolatie geeft. Je kunt zelfs driedubbel glas (HR+++) kiezen voor nog betere isolatie.

Maak gebruik van zonne-energie

Zet zonnepanelen op je dak om zelf elektriciteit te maken met zonlicht. Zo kun je geld besparen op je energierekening en het is ook een manier om jezelf minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Denk er ook eens over na om thermische zonnepanelen te installeren om water te verwarmen. Zo kun je namelijk nog meer energie besparen.

Installeer een warmtepomp

Een warmtepomp is een slimme keuze om je huis te verwarmen zonder fossiele brandstoffen te gebruiken. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van waar ze hun energie vandaan halen, zoals de lucht, de aarde of grondwater. Het is een goed idee om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen voor een milieuvriendelijke verwarming.

Gebruik een slimme meter

Een slimme meter is belangrijk in een energiezuinig huis. Het geeft je gedetailleerde informatie over hoeveel energie je gebruikt, zodat je je gewoontes kunt aanpassen om energie te besparen. Met geavanceerde technologieën zoals KNX kan de slimme meter zelfs automatisch dingen doen, zoals lichten uitzetten als er niemand in de kamer is.

Duurzame meubels

Denk altijd aan duurzaamheid, niet alleen tijdens de bouw. Dus ook tijdens de inrichting! Je kunt bijvoorbeeld een eettafel met microtopping kopen. Kies meubels van milieuvriendelijke materialen, zoals hout met duurzaamheidskeurmerken, of gebruik gerecyclede spullen. Je kunt ook tweedehands meubels vinden in kringloopwinkels, wat goed is voor het milieu en je geld bespaart.

Kies alleen LED verlichting

Wissel gewone lampen in voor LED-lampen. LED-lampen gebruiken veel minder energie en gaan veel langer mee. Als je zuiniger omgaat met verlichting en daglicht goed benut, kun je je energierekening nog verder verlagen.

Kies voor meer groen rondom je woning

Maak je huis groener door plek te maken voor planten, bloembedden en gras. Dit zorgt ervoor dat het in de zomer minder heet wordt en voorkomt wateroverlast als het hard regent. Op deze manier zul je ook meer verschillende planten en dieren aantrekken. Een andere optie is om te kiezen voor een groendak.

Vang regenwater op

Laat het regenwater niet zomaar wegstromen. Plaats een ondergrondse tank om het op te vangen voor dingen zoals schoonmaken of het doorspoelen van het toilet. Hiermee bespaar je geld op je waterrekening en ontlast je het waterleidingnet.

Kijk naar het energielabel van apparaten

Als je nieuwe apparaten voor thuis koopt, is het energielabel iets waar je op moet letten. Ga altijd voor apparaten met minstens energielabel A om te voorkomen dat ze te veel energie verbruiken. Dit bespaart niet alleen geld, maar het zal je huis in het algemeen energiezuiniger maken. Met deze tips bouw jij een duurzame woning!Comments

Nog geen comment.

Maak een comment