Functionele of decoratieve lampen?

Ben je bezig met een verlichtingsplan voor je interieur? Of wil je nieuwe verlichting kopen om een andere look in huis te creëren? Er zijn uiteraard meerdere belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld met de kleur en het materiaal. Daarnaast is er een onderscheid te maken tussen functionele en decoratieve lampen. Weet jij al waar je voor kiest? Het hangt natuurlijk van de ruimte af waar je de verlichting plaatst of een decoratief karakter nodig is of vooral de functionaliteit belangrijk is. Ontdek hier de verschillen en de mogelijkheden voor beide opties, zoals voor opbouwspots in de vorm van functionele lampen.

Functionele lampen: verschillende opties voor de juiste verlichting

Functionele lampen dienen vooral om verlichting te brengen in een ruimte. Het maakt dan minder uit wat het design is, zolang de lamp maar schijnt op de gewenste manier. Een voorbeeld van een typisch functionele lamp is een bouwlamp. Dat is echter verlichting die je niet in het interieur terugziet, maar vooral op werkplekken waar licht nodig is. Hetzelfde geldt voor een zaklamp. Die is uitermate functioneel in het donker op de camping, maar is niet te zien als interieurverlichting. Is er dan geen enkele functionele lamp die wel geschikt is voor het interieur? Die zijn er zeker en ook nog eens in combinatie met een aantrekkelijk design. De functionaliteit van een lamp hoeft het ontwerp namelijk niet in de weg te staan. Zo zijn er prachtige functionele opbouwspots die mooi licht geven en er prachtig uitzien. De lichtbron bepaalt hierbij de functionaliteit, zoals voorzien in sfeerverlichting of een helder en breed licht creëren voor een optimale verlichting van de ruimte. Een wandlamp is weer typisch een vorm van verlichting, waarbij er op decoratief gebied veel mogelijk is.

Decoratieve lampen bepalen de sfeer en uitstraling

Een decoratieve lamp staat of hangt niet alleen maar mooi te zijn, maar heeft net zo goed de lichtbron als functionele eigenschap. Het heeft alleen vaak de voorkeur om voor het interieur in bijvoorbeeld je woonkamer met het decoratieve karakter rekening te houden. Dat is mogelijk omdat lampen in allerlei stijlen te verkrijgen zijn, zoals met een industriële of minimalistische look. Bovendien zijn decoratieve lampen zowel als hanglampen, wandlampen, tafellampen en vloerlampen verkrijgbaar. Het is om een mooie lamp voor je interieur te vinden dan ook belangrijk met de plek, design, materiaal en kleur rekening te houden. Dat is zowel belangrijk als je op zoek bent naar een wandlamp of naar een hanglamp, tafellamp of vloerlamp. Ook voor decoratieve lampen geldt verder dat het type lichtbron invloed heeft op de sfeer. Plafondlampen voorzien in de optie om groot licht te geven, maar met een dimmer erop is de lichtbron aan te passen. Bij de aanschaf van meerdere lampen is het bovendien aan te raden om deze qua design, materiaal en looks op elkaar af te stemmen. Zo realiseer je op het gebied van verlichting een mooie eenheid in je woonkamer of andere ruimte.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment