Helder licht en minder energieverbruik: de voordelen van LED-galerijverlichting

In openbare galerijen, ook wel gaanderijen of gangen genoemd, wordt het meer en meer verplicht om verlichting te voorzien. Ook in sommige privé gebouwen is verlichting in de gemeenschappelijke delen verplicht. LED galerijverlichting is dan ook meer en meer van toepassing. LED galerijverlichting heeft heel wat voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Je ziet het dan ook meer en meer verschijnen in flatgebouwen en openbare instellingen. Maar waarom is het nu precies zo populair? En is het altijd de beste oplossing, is LED galerijverlichting gewoon perfect of kan het nog verbeterd worden? Wij zetten hier voor jou de voordelen op een rijtje en gaan deze LED galerijverlichting toch ook wat kritisch bekijken. Dit artikel zal je inspireren als jij voor de beslissing staat om je huidige verlichting te vervangen door LED galerijverlichting.

De voordelen van LED galerijverlichting

LED lampen hebben al lang bewezen dat ze voordelen hebben. Diezelfde voordelen gelden ook voor de LED galerijverlichting. In vergelijking met bijvoorbeeld halogeenverlichting doe je met LED galerijverlichting zomaar even 90% besparing. Als je dit omrekent over je hele gebouw, dan kom je tot een enorme som aan energiebesparing. Daarnaast kan het licht van LED galerijverlichting perfect beheerd worden. De kleur van het licht bij LED galerijverlichting kan volledig zelf gekozen worden. LED galerijverlichting bestaat in heel wat variaties, gaande van koel wit licht tot warm wit licht. Daardoor kun je de sfeer in het gebouw volledig zelf creëren. Een warm witte LED galerijverlichting creëert een groot veiligheidsgevoel. Dit is een zeer belangrijk punt in een galerij die ’s avonds vrij leeg is maar waar toch af en toe doorheen gewandeld wordt. Tenslotte zijn LED-lampen makkelijk te installeren en ook onderhoudsvriendelijk. Er zijn dus heel wat redenen om over te schakelen naar een galerijverlichting met LED.

Hoe duurzaam is LED galerijverlichting nu precies?

Als het aankomt op verbruik en onderhoudskosten, is LED de meest duurzame verlichting die je je voor een galerij kunt indenken. Toch zit er een addertje onder het gras. Als het om de productie van de lampen gaat, is het helaas niet altijd duurzame ledverlichting. Hoe komt dit? LED-lampen worden soms van filters voorzien. Zo kan de lamp bijvoorbeeld uitgerust worden met een filter die een bepaalde kleur aan het licht geeft. Of een andere type van filter richt dan weer de lichtstraal op een bepaalde manier. Deze filters hebben als gevolg dat de lamp vaak minder licht geeft dan wanneer er geen filter zou gebruikt zijn. Het gevolg is dat je een groter aantal lampen met filter nodig hebt om dezelfde intensiteit licht te verkrijgen als bij lampen zonder filter. Bij het kiezen van verlichting van een galerij komt men dan ook soms voor verrassingen te staan. Meer lampen nodig betekent meer energieverbruik dan oorspronkelijk was voorzien. Dit minpunt aan LED-lampen is ondertussen wel bekend bij experten. Zij zullen je dan ook begeleiden als je galerijverlichting met LED moet uitkiezen. Je kunt studies en berekeningen laten uitvoeren om zo precies mogelijk te weten te komen hoeveel en welke LED-lampen je nu eigenlijk nodig hebt in je galerij.

Ga voor duurzaamheid met LED galerijverlichting

Het is een hele kunst om een volledige galerij van het juiste licht te voorzien. Het mag enerzijds niet storen wanneer je door de gaanderij loopt. Anderzijds moet er toch voldoende licht zijn om je een veilig gevoel te geven. Wat het verbruik betreft, is zo’n galerij ook niet niks. Het gaat hier namelijk over een zeer grote hoeveelheid lampen. Daarom moet er precies berekend worden hoeveel lampen er nodig zijn. Toch is LED-verlichting nog altijd de meest zuinige, de meest duurzame manier om zo’n grote oppervlakte te verlichten. Ook in kleine flatgebouwen of kleine gangen loont het de moeite om te overwegen om LED-verlichting te installeren. Of denk bijvoorbeeld aan showrooms, winkels, straatverlichting of verlichting in openbare gebouwen. Ook hier zal LED-verlichting dé verlichting van de toekomst worden. Wil je hierover meer nieuws? Wij houden je alvast op de hoogte. Zo blijf je altijd geïnformeerd over soorten licht, soorten lampen en hoe ze het leven aangenamer en/of goedkoper kunnen maken!Comments

Nog geen comment.

Maak een comment