Het belang van goede verlichting in een zwembad

Tijdens het plannen en ontwerpen van een droomzwembad gaat de gedachte vaak uit naar de grootte van het bad, handige toepassingen en materiaalkeuze. Een vaak vergeten onderdeel van het ontwerp is de verlichting van het zwembad. Dat is volledig onterecht, omdat een goed verlichtingsplan een enorme bijdrage kan leveren aan de totale beleving van het zwembad. In dit artikel wordt het belang van kwalitatief goede verlichting benadrukt aan de hand van een paar praktische uitgangspunten.

Veiligheid in het bad

Goede verlichting is een essentieel onderdeel voor ieder zwembad. Zowel in als rondom het bad is het voor de veiligheid van zwemmers van levensbelang dat zij goed kunnen zien wat er allemaal gebeurt. Vooral ’s avonds, of onder andere omstandigheden met weinig daglicht is dit uiterst belangrijk. Zonder goed lichtplan is het niet mogelijk om obstakels te vermijden of om de diepte van het water in te schatten. Goede verlichting in het water kan daardoor absoluut een verschil maken voor eindgebruikers. Maar ook buiten het bad moet het goed verlicht zijn. Met wandlampen buiten zorg je er bijvoorbeeld voor dat zwemmers na afloop veilig de aangewezen looproutes kunnen volgen. Ook is een grondspot buiten de ideale manier om bijvoorbeeld zitgedeeltes te verlichten. Denk bij veilige verlichting dus verder dan alleen het bad zelf, maar ook aan de omgeving rondom het zwembad.

De juiste sfeer

Is het dan een kwestie van ‘veiligheid boven alles’? Ja en nee. Hoewel het zwemmen ten alle tijden veilig moet zijn, kunnen zwembadbouwers ook overdrijven. Sommige zwemmers kunnen namelijk niet tegen te veel licht, waardoor ze veel minder of helemaal geen gebruik maken van het zwembad. Bovendien kunnen verkeerde keuzes in licht ervoor zorgen dat de niet de juiste sfeer wordt gecreëerd. Met de juiste verlichting kunnen zwembaden ’s avonds worden omgetoverd tot prachtige oases van ontspanning en plezier. Denk hierbij aan subtiele onderwaterverlichting of aan sfeervolle tuinverlichting. Met de nieuwste ontwikkelingen biedt de markt verschillende opties aan voor zwembadverlichting. Denk aan verschillende kleur- en intensiteit opties, draadloze bedieningssystemen en zelfs onderwaterlichtshows. Hierdoor kunnen specifieke wensen van klanten nog beter worden gerealiseerd.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat bij veel branches hoog op de agenda, dus ook bij zwembadbouw. Ook verlichting van het zwembad speelt hier een grote rol in. Kies daarom bij de ontwikkeling van een zwembad voor energiezuinige LED-verlichting die niet alleen de kosten verlaagt, maar ook milieuvriendelijke is. Maar daarbuiten zijn er verschillende technologische ontwikkelingen die bijdragen aan een laag energieverbruik van de lampen. Zo zijn er verschillende lichtregeling systemen die vrij gemakkelijk en op afstand kunnen worden bediend. Deze systemen maken het mogelijk om de verlichting aan te passen aan specifieke behoeften en tijdstippen. Hierdoor wordt voorkomen dat verlichting onnodig aanstaat, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik. Daarnaast kan je buiten het bad gebruik maken van zonnelampen. Deze halen hun energie uit de zon, waardoor ze volledig onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet. Zonnelampen zijn hierdoor een slimme en duurzame keuze voor het verlichten van zwembadomgevingen.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment