Hete zomer op komst? Zo hou je het hoofd koel

De laatste lentebriesjes razen rond en voor je het weet staat de zomer voor de deur: hét seizoen van terrasjes, vakanties en waterpret. Ondanks alle voordelen zorgen deze zonnige dagen al snel voor slapeloze nachten en eindigt je namiddagje tuinieren in een zonnesteek. Zowel je hoofd als je huis koel houden is essentieel in deze periode. Alleen zo garandeer je de veiligheid en het comfort voor jezelf en je dierbaren. Daarom geven je graag komende tips mee:

1. Dicht en donker

Om je huis fris te houden, zorg je er best voor dat de warmte in de eerste plaats niet binnen kan. Dit doe je door je ramen en deuren dicht te houden én te verduisteren. Kies dus best voor zonwering of rolluiken die je ’s ochtends al volledig dicht doet. Een extra voordeel is natuurlijk het licht dat eveneens buiten blijft: je kunt langer uitslapen en hebt meer privacy. Voordelen genoeg om deze eerste tip in acht te nemen.

2. Doe-het-zelf airco

Een airco is dé manier om je woning te laten afkoelen, maar wat als je er geen hebt? Of als je vindt dat het te veel energie verbruikt? Geen zorgen, want met behulp van een ventilator en koude waterbron heb je in een mum van tijd een mini airco ineen geknutseld.

Het enige wat je moet doen is een koude waterbron voor je ventilator zetten, zo simpel is het. Denk hierbij aan bevroren waterflessen, koelelementen of zelfs vochtige handdoeken. Zo wordt de frisse, vochtige lucht door de kamer verspreid en zal je wat verkoeling voelen. Ondanks dat het een airco niet kan vervangen, bespaar je met deze methode wel veel energie.

3. Vaste of mobiele airco

Wanneer je toch een echte airco verkiest om de temperatuur in huis te regelen, hebben we volgend advies:

De twee bekendste airco’s zijn een mobiele en een vaste. Een mobiele airco koelt je woning door warme lucht naar buiten af te voeren via een slang. Het voordeel hieraan, zoals de naam al zegt, is dat hij mobiel is. Je kunt hem verplaatsen naar verschillende ruimtes om zo de plek te koelen waar het nodig is. Daarnaast is het goedkoper en onderhoudsvriendelijker dan een vaste airco. Hou er wel rekening mee dat het redelijk wat lawaai produceert en veel energie verbruikt.

Een vaste airco is hoe de meeste mensen een airconditioningssysteem kennen. Deze zijn niet verplaatsbaar en regelen de volledige temperatuur, ook verwarming. Een split-airco bestaat uit een binnen- en buitenunit, wat ideaal is als je slechts een ruimte moet koelen. Bij meerdere kamers kies je best voor een multisplit-airco: meerdere binnenunits aangesloten op een buitenunit. Door zijn kracht en verschillende functies biedt de vaste airco veruit het meeste comfort. Je krijgt de warmste kamers razendsnel koel én het houdt rekening met de luchtvochtigheid. Door nieuwe technologieën is het mogelijk om je airco van op afstand te bedienen via een applicatie. Geniet optimaal van je installatie door hem al aan te zetten net voor je thuiskomt. Zo kun je je deur opentrekken en meteen gegroet worden door een heerlijk frisse bries. Op TrustUp.be vind je allerlei professionals in je omgeving die je kunnen helpen bij de keuze en installatie van airconditioning. Goede service en uitstekend vakmanschap gegarandeerd. Neem dus snel contact op met een installateur uit je buurt door vrijblijvend een offerte aan te vragen.

4. Waterpret

Wat plonsen in het water is niet enkel verkoelend, maar ook enorm gezellig. Het is een activiteit waar heel het gezin van kan genieten. Als je een zwembad in de tuin hebt, is deze tip vanzelfsprekend, maar er zijn veel andere wateren waar je een middag kan vertoeven. Denk aan meertjes of rivieren. Hier kun je genieten van natuurlijke schaduwbronnen en het is bovendien zeer goedkoop. Neem een mand met wat snacks mee en het wordt een heuse picknick. Genieten ten top!

5. Groen = koel

Als je groene vingers hebt, kun je dit talent inzetten om je woning te beschermen tegen de hitte. Door buiten hoge struiken of bomen te planten zal de schaduw ervoor zorgen dat de zomerse temperaturen dragelijker worden. Begroeiing tegen gevels helpt hier ook bij. Verder zorgt de vochtigheid van planten binnenshuis voor de verdere daling van de temperatuur. Neem dus bij je volgend bezoek aan het tuincentrum eens een sanseveria of goudpalm mee om in de warmste delen van je huis te plaatsen.

(Extra tip: maak van je plat dak een groendak voor extra warmteabsorbering)

6. (Zelf)zorg

Bovenstaande tips zijn niet overbodig, want de aangename warmte kan gevaarlijk zijn als je lichaam niet goed kan afkoelen. Zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt, je niet te intensief sport en dat je genoeg schaduw opzoekt; anders ligt een zonnesteek op de loer. Luister goed naar je lichaam en herken de eerste tekenen hiervan: veel zweten, hoofdpijn, misselijkheid en gevoel van flauwvallen. Hou evenzeer kwetsbare mensen zoals bejaarden, zwaar zieken of kleine kinderen in het oog. Niet enkel buiten, maar ook binnenshuis. Als je je woning uiteindelijk niet fris krijgt zonder apparaten is het toch handig om te kijken naar ventilators of airco’s. Door goed over jezelf en je naasten te waken creëer je een zorgeloze zomer waar iedereen optimaal kan genieten van de warmte, zoals het hoort!Comments

Nog geen comment.

Maak een comment