Hoe belangrijk is een VCA in 2022?

Waarschijnlijk ben jij een ondernemer. Daarbij behoren verschillende verantwoordelijkheden en ook certificaten. Één van de certificaten is het VCA-certificaat. Dit is een certificaat die bedoeld is voor leidinggevenden en werknemers van bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Als ondernemer is het best lastig om jezelf te plaatsen voor deze certificaten. Daarom wordt in deze blog besproken, of jij ook behoort voor het beschikken van een VCA certificaat.

Wie heeft een VCA certificaat nodig?

Ondernemingen hebben ook een VCA certificering. Dit wil betekenen dat het gehele werkomgeving van de onderneming veilig moet zijn. Hierdoor moeten alle werknemers ook een eigen VCA-certificaat hebben. Aannemers zijn vooral ondernemingen die onder de VCA vallen. Bij trustlocal.be kan je gemakkelijk een voorbeeld van een aannemer vinden. Uiteindelijk is de VCA bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Bijvoorbeeld constructie- of onderhoudswerkzaamheden op bouwterreinen. Er zijn vier redenen waarom je een VCA-certificaat moet halen: zorgen voor je medewerkers, onderscheiden van de rest, gedoe voorkomen en talent aantrekken.

Hoe is VCA in 2022?

Tegenwoordig is er niks verandert in de afgelopen jaren omtrent VCA. Het VCA certificaat blijft belangrijk, omdat het een veilige werkomgeving brengt voor risicovolle ondernemingen. Het is in 2022 relevant en zal ook relevant blijven. Daarnaast kan je het certificaat bij het Nationaal Exameninstituut halen. Dit examen kan je individueel afleggen en op verschillende plekken doen. Om het VCA certificaat te behalen moet je ook een examen maken. Daarom is het handig om het boek aan te schaffen en goed voor te bereiden voor het examen. Er zijn ook verschillende VCA’s in 2022: basis VCA en VOL VCA. De Basis VCA is voor uitvoerende medewerkers. Het is een basis certificaat. Wanneer je voor een aannemer werkt zal je dit certificaat nodig moeten hebben. Hiernaast de VOL VCA, die zijn voor zzp’ers en leidinggevenden.

Kortom, op de vraag hoe belangrijk VCA in 2022 is? VCA is en blijft relevant voor risicovolle ondernemingen. Doordat bijvoorbeeld aannemers in risicovolle werkomgevingen bevinden, is het verstandig om alles veilig met de juiste kennis uit te voeren. In 2022 of in de toekomst, een VCA blijft verstandig. Je neemt als ondernemer verantwoordelijkheid voor je medewerkers, onderscheid van de rest, voorkomt gedoe en trekt alleen echte talenten.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment