Hoe isolatie bijdraagt tot een lagere energiefactuur

Energiezuinig bouwen is niet langer een wens, maar een vereiste. Sinds 2021 moeten nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Dat betekent dat er strenge energienormen zijn waaraan een (nieuwbouw)woning moet voldoen. Isolatie is een belangrijke component om op kostenefficiënte wijze nu aan de energie-eisen te voldoen en later op energiekosten te besparen.

Wat is een BEN-woning?

Een bijna-energieneutrale woning of BEN-woning verbruikt zeer weinig energie. De energie die wel gebruikt wordt, voor onder meer verwarming, warm water en ventilatie, komt uit overwegend groene energiebronnen.

K-peil versus S-peil

De energienormen worden uitgedrukt in technische termen, zoals E-peil en S-peil. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is. Voor bouwaanvragen in 2022 moet een E-peil van E25 behaald worden. Vanaf 2023 wordt dat verstrengd naar E20. Bij een renovatie ligt het E-peil op E60 vanaf 2022.

Het S-peil vervangt sinds 2018 het vroegere K-peil. Het K-peil gaf alleen de globale warmte-isolatie van een gebouw weer, wat in essentie betekent: hoe beter geïsoleerd, hoe lager (en dus beter) het K-peil. Het S-peil (“schilpeil”) bekijkt het ruimer. Het bepaalt de isolatie- en ventilatiewaarden van de gehele schil van de woning. Het houdt dus niet alleen rekening met de muren, maar ook de ramen en het dak, om te bekijken hoe energie-efficiënt de woning is.

Sinds 2022 moet het S-peil S28 of minder bedragen. Dat getal vertelt je of de woning bestendig is tegen de koude én de warmte. Een laag S-peil betekent dat de woning weinig energie nodig heeft om op temperatuur te blijven, of het nu gaat om verwarmen in de winter of afkoelen in de zomer.

Welke rol speelt isolatie?

Isolatie in de gehele buitenschil voorkomt dat warmte naar buiten ontsnapt in de winter of binnendringt in de zomer. Geïsoleerde wanden, gevel en dak creëren enerzijds een aangenaam wooncomfort in de woning, anderzijds heeft het ook grote gevolgen op latere energiefacturen.

Het is immers in de buitenschil dat koude en warmte worden tegengehouden. Een goede gevelisolatie kan je al snel honderden euro’s besparen. Bij nieuwbouwwoningen is spouwmuurisolatie de meest kostenefficiënte keuze, maar bij renovatie is die optie er niet altijd.

In dat geval moet je kiezen voor het isoleren van de buitengevel door isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel te plaatsen. De gevelafwerking kan gebeuren met gevelplaten of stucwerk. Belangrijk daarbij is dat dit op een correcte manier gebeurt. Je vindt een stucadoor of andere bouwprofessional met aandacht voor het belang van goede isolatie relatief makkelijk, maar het is belangrijk je goed te informeren om latere problemen te vermijden.

Goed isoleren is daarom niet alleen belangrijk om aan de huidige energie-eisen te voldoen, maar ook om later hoge energiefacturen te vermijden. Extra aandacht voor isolatie nu kan je later veel geld besparen.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment