Houtskeletbouw is zeer ecologisch blijkt uit onderzoek

Houtskeletbouw is zeer ecologisch blijkt uit onderzoek

Volgens een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Futureproofed, het studiebureau van klimaatambasadeur Serge de Ghelder, is bouwen met hout een pak ecologischer in vergelijking met bouwen in steen. De milieu-impact van een houtskeletwand ligt volgens het onderzoek 2.5 keer lager dan de vergelijkbare massief oplossing. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Machiels Building Solutions. "Wij hebben van duurzaam en energiezuinig bouwen onze core business gemaakt" verklaart Koen Van Gulck, manager marketing en sales.

Uit het onderzoek blijkt verder dat als er in Europa 10% meer houtskelet gebouwen geplaatst worden in plaats van massieve gebouwen de CO2 uitstoot met 25% daalt. Verder blijkt uit de Europese statistieken dat de bossen in Europa aan het groeien zijn. Tussen 1990 en 2005 is in heel Europa, inclusief Rusland, de hoeveelheid bos aangegroeid met 13 miljoen hectare, grofweg de oppervlakte van Griekenland. De Europese bossen omvatten ongeveer 25% van het wereldwijde bosoppervlakte en nemen elk jaar zo'n 870 miljoen ton CO2 op. Dit is spijtig genoeg slechts 10% van de Europese productie. Als we op een intelligente manier onze bossen beheren kunnen ze een grote hulp zijn in het verder afbouwen van onze netto CO2 uitstoot. Door de bossen te laten groeien stijgt de hoeveelheid CO2 die ze opnemen en het hout kan gebruikt worden als bouwmateriaal om de CO2 uitstoot in de bouwsector te doen dalen.

Houtskelet bouw is meer en meer een aanvaarde techniek geworden en uit dit onderzoek blijkt nog maar eens dat het gebruik van houtskeletconstructies in lage energie woningen en passiefbouw de juiste weg is.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment