HR++ glas ook in 2014 de standaard

HR++ al jaren populair

Voor het raamwerk in nieuwbouwprojecten of het vervangen van ruiten in bestaande woningen, wordt al sinds vele jaren het meest gekozen voor HR++ glas. Ook in 2013 was dit weer het geval, en de verwachtingen voor 2014 zijn hetzelfde. Vergelijkingswebsite Dubbelglas-Weetjes.nl hield afgelopen jaar het aantal offerte-aanvragen voor glaszetters bij, en zag dat in ruim 37% van de gevallen de interesse uitging naar HR++ glas. In andere gevallen werd voor ‘conventioneel’ dubbel glas (30%), HR+ (13%) of overige glassoorten (18%) gekozen. In de nieuwbouw is HR++ glas sowieso al jaren de standaard, omdat dit glas zeer goed isoleert en toch relatief voordelig is te plaatsen. Maar ook bij renovaties wordt in steeds meer gevallen gekozen voor een extra investering in dit energiebesparende glas.

Wat is het en hoe werkt het?

De afkorting HR staat voor Hoog Rendement, een verzamelterm voor isolatieglas dat op verschillende manieren beter isoleert dan conventioneel dubbel glas. Hoeveel beter die isolatietechnieken zijn, wordt aangegeven met het plusjessysteem. De basis van HR-beglazing bestaat altijd uit een flinterdunne, onzichtbare coating van metaal die op één van de twee glasplaten zit. Deze coating laat zonnewarmte van buiten door, maar blokkeert juist de kunstmatig opgewekte warmte (convectiewarmte) die van binnen komt. Zo wordt alleen warmte van buiten toegelaten, en kan die warmte het huis niet meer verlaten. Het specifieke van HR++ glas zit hem in de vulling van de luchtspouw tussen de glasplaten. In plaats van stilstaande lucht is de ruimte tussen de platen gevuld met Argon, een sterk isolerende soort edelgas. Dit alles maakt HR++ glas tot een kwalitatief hoogstaande soort isolatieglas.

Isolatie in U-waarden

Hoe goed HR++ glas dan isoleert, kan het beste worden geïllustreerd in vergelijking met andere glassoorten. Als meetinstrument voor de mate van isolatie van glas wordt door fabrikanten en leveranciers de U-waarde gehanteerd. Deze waarde staat voor de hoeveelheid warmte die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een constructie doorgelaten wordt. Kort gezegd: hoe hoger de U-waarde, hoe meer warmte er verloren gaat door een glasplaat, en hoe slechter dus ook de isolatiewaarde hiervan. In onderstaande tabel ziet dat HR++ glas relatief gezien niet veel duurder is dan andere glassoorten, maar wel een veel betere isolatiewaarde heeft.


Glassoort Gemiddelde prijs (euro/m²) U-waarde (W/m²K)
Standaard dubbel glas 65 2.7
HR 70 1,7 - 2,0
HR+ 75 1,3 - 1,6
HR++ 80 1,1
HR+++ (driedubbel glas) 120 0,5 - 0,9

Ideaal voor woonhuizen

Zoals u in bovenstaande tabel kunt zien, is alleen HR+++ glas een nog beter isolerende glassoort. Daar moet bij worden opgemerkt dat dit als enige geen dubbel, maar dríedubbel glas is. Dit zeer dikke glas wordt veel gebruikt voor kantoren en openbare gebouwen, of woonhuizen die speciaal op energieneutraliteit zijn gebouwd. Voor een gemiddelde rijhuis, met ca. 20 m² beglazing, is HR++ echter meestal de beste optie. Een overgang van enkel glas naar HR++ glas voor alle ramen, betekent in zo’n geval al snel een jaarlijkse besparing op de stookkosten van € 250 of meer. De extra investering in HR++ glas is dan al na enkele jaren terug te verdienen, wat deze glassoort dus bij uitstek ideaal maakt voor toepassing in woonhuizen.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment