Je huis verduurzamen

De gas- en stroomprijzen zijn dit jaar omhoog geschoten. Voor sommige huishoudens is het zelfs verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Hoogste tijd dus om te zorgen dat je huis duurzamer wordt. Zo bespaar je heel wat geld en het is goed voor het milieu.

Watergebruik

Voor warm water is er veel gas nodig om het warm te krijgen. Als je alleen al een paar minuten minder doucht kan je heel veel geld besparen. Douchen heeft altijd de voorkeur boven een bad, omdat je dan minder water gebruikt. Zet de waterkraan ook altijd uit als je het niet gebruikt.

Koken

Je kunt flink op gas besparen door meerdere porties te koken per keer. Dit kan je bewaren in de vriezer. Dit scheelt ook veel tijd. Is het niet heerlijk als je thuis komt en niet meer hoeft te koken? Warm de oven ook niet te lang van tevoren al op. Dit is zonde van de energie. De meest duurzame ovenstand is de hete lucht stand. Daarnaast helpt het als je niet te veel water gebruikt als je kookt. Hierdoor duurt het veel langer voordat iets kookt en het is zonde van het water. Zo hoeft het water bij het koken van rijst slechts een vingertipje boven de rijst te komen. Op deze manier hoef je nooit water weg te gooien van de rijst. Wist je dat als je een deksel gebruikt op je pan je 2 tot 3 keer minder energie verbruikt? Dit komt, doordat veel warmte verloren gaat in de lucht. Als je nog op gas kookt, kan je een stuk duurzamer koken als je overstapt op elektrisch koken. Geleidelijk is het de bedoeling dat heel Nederland op elektriciteit gaat koken. Inductiekookplaten zijn het meest duurzaam van alle soorten elektrische kookplaten.

Raamdecoratie

Door de juiste raamdecoratie te kiezen, kan je ervoor zorgen dat je de verwarming minder hoeft te gebruiken. Kies voor isolerende vouwgordijnen of plisségordijnen van Veneta.com. Hierdoor blijft de warmte zoveel mogelijk binnen in je huis. Dikke overgordijnen zijn ook een goede optie, maar zorg er dan wel voor dat ze niet voor de verwarming hangen. In de zomer kan de juiste raamdecoratie ook helpen om energie te besparen. Door de raamdecoratie dicht te doen als de zon naar binnen schijnt, blijft het koeler binnen. Je hoeft dan minder snel een ventilator of airco aan te zetten!

Tocht

Om de warmte binnen te houden is het ook belangrijk om te zorgen dat er geen tocht binnenkomt. Tocht kan bijvoorbeeld binnenkomen door spleetjes onder de deur. Maak deze dicht met tochtstoppers of tochtstrippen. Tocht komt ook binnen als je muren of zolder niet goed zijn geïsoleerd. Het isoleren hiervan is een investering die je later terug zult verdienen met een minder hoge energierekening. Vergeet ook niet om naden en kieren te dichten.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment