Bouwknoop uitgevoerd met Lambdabloc EPB-aanvaard?

Is bouwknoop uitgevoerd met Lambdabloc (Ploegsteert) EPB-aanvaard?

De Lambdabloc is een nieuwe steen ontwikkeld door Ploegsteert. Alle details en technische gegevens vind je hier. Een gedetailleerde versie van de onderstaande uiteenzetting kan je downloaden via deze link: DOWNLOAD

Op het eerste zicht zou je stellen dat de lambdabloc niet EPB-aanvaard is vermits de R-waarde ? 2m²K/W. Dit is 1 van de belangrijke voorwaarde van de EPB-aanvaarde bouwknopen (basis regel 2, tussenvoeging van isolerende delen) en meer informatie hierover vind je hier. Voor de Lambdabloc geldt dat de lambda-waarde=0.16 W/mK. Voor een lambda bloc met een hoogte van 25 cm krijgen we dan: R-waarde = 0.25/0.16 = 1.56m²K/W. Dit dus kleiner dan 2m²K/W en de bouwknoop voldoet dus op het eerste zicht niet.

Ter vergelijking, voor een Ytong C4/500 (Xella) die een lambda-waarde heeft van 0.125 W/mK en met een hoogte van 25cm wordt dit R=0.25/0.125=2m²K/W en deze voldoet dus nipt (meer info en specificaties vindt u hier).

De EPB-regelgeving voorziet echter een uitzondering (zie rode kader): als de als de psi waarde van de bouwknoop in detail berekend wordt en kleiner is dan een bepaalde limiet waarde dan voldoet de bouwknoop ook.

Ploegsteert liet een detail berekening maken in Trisco (gevalideerd programma om dit te berekenen) en de psi waardes van de bouwknopen die zij lieten bereken liggen onder de psi limiet waarde. In de onderstaande figuren zien we de tabel van de psi limiet waarden en een samenvatting van de Trisco berekeningen vrijgegeven door Ploegsteert.

Uit deze figuren leren we bijvoorbeelde dat de psi limiet waarde voor een funderingsaanzet op 0.05 W/mK ligt en dat voor een funderingsaanzet met Lambdabloc, 12cm spouwisolatie en 80cm vloer isolatie de psi limiet waarde hier ver onder ligt. De Lambdabloc is hier dus wel EPB-aanvaard, maar voor elke combinatie vloer/muur isolatie zal dit opnieuw moeten bekeken worden.

Conclusie: in de meeste gevallen zal de Lambdabloc dus wel EPB-aanvaard zijn, maar voor elk bouwknoop afzonderlijk zal men dit moeten controleren. Men kan dus niet stellen, zoals wel kan bij de Ytong C4/500 van 25cm hoog, dat de Lambdabloc altijd voldoet.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment