Maak gebruik van de Vlaamse energiepremies

Omdat de Vlaamse overheid haar burgers wil stimuleren om energiebesparende maatregelen voor hun woning te treffen, zijn er diverse soorten energiepremies ingesteld. Hoewel je in financieel opzicht flink kunt profiteren van energiebesparing, kost het aanbrengen van energiebesparende maatregelen wel een investering. Met één of meerdere premies is de investering te verlagen en profiteer je van een kortere terugverdientijd.

Isolatiepremie via netbeheerder

De nadruk van energiebesparende maatregelen ligt tegenwoordig bij het isoleren van de woning. Het is de meest efficiënte wijze om een woning energiezuinig te maken. Dakisolatie is overigens per 2020 verplicht. De premie is geldig voor alle vormen van isolatie, zoals dak- en vloerisolatie en wand- en spouwmuurisolatie. Ook voor het plaatsen van een warmtepomp of een zonneboiler heb je recht op de isolatiepremie via de netbeheerder. Voorwaarde voor de premie is wel dat je woning in het Vlaams gewest ligt en voor 1 januari 2006 is aangesloten op het elektriciteitsnet of dat er in ieder geval voor deze datum een aanvraag is ingediend. Voor het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler geldt de datum 1 januari 2014. De premie hangt af van welk soort isolatie je plaatst en de dikte van de isolerende laag. Er wordt dan een premie betaald van een bedrag per m².

Totaalrenovatiebonus

Ook de totaalrenovatiebonus loopt via de netbeheerder. Ga jij je huis verbouwen en pas je minimaal drie energiebesparende maatregelen toe, dan heb je recht op een totaalrenovatiebonus. Onder de energiebesparende maatregelen vallen onder andere het isoleren van dak, zolder, vloer, wand of spouwmuur en het plaatsen van nieuwe energiezuinige beglazing. Ook plaatsing van een warmtepomp, zonneboiler of een ventilatiesysteem komen in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Voorwaarden om voor deze premie in aanmerking te komen is dat de woning voor 31 december 2005 op het elektriciteitsnet is aangesloten. De minimaal drie investeringen moeten binnen vijf jaar worden uitgevoerd. Voor drie investeringen bedraagt de totale premie € 1.250,- en kan oplopen naarmate je meer energiebesparende maatregelen uitvoert. Het maximum is zeven energiebesparende maatregelen, waarbij je totaal € 4.750,- aan premie ontvangt.

Geen premie meer voor zonnepanelen

Wil je zonnepanelen kopen? Dan vis je achter het net. In het verleden werden er vanuit de Vlaamse overheid ook premies voor zonnepanelen verstrekt, maar zonnepanelen kopen is de afgelopen jaren enorm goedkoper geworden. Er bestaat dus geen algemene regeling voor zonnepanelen meer, maar het kan best zijn dat er op gemeentelijk niveau nog wel subsidies zijn. Informeer daarom altijd bij je gemeente of er een premie is voor zonnepanelen.

Verlaagd btw-tarief

Bij het verbouwen van je woning heb je eventueel recht op het verlaagde btw-tarief van 6 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Voorwaarde is dat de woning minimaal tien jaar oud is, de woning als privéwoning dient en dat levering en plaatsing van materialen door dezelfde aannemer worden uitgevoerd. De aannemer zal op zijn factuur aan jou dan 6 procent btw berekenen.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment