Meer comfort met domotica

Door zijn enorm comfort wordt de integratie van domotica steeds populairder in woningen. Domotica, ook wel smart homes genoemd, zorgt voor de automatisering van allerlei processen in je huis. Denk aan de rolluiken naar beneden doen, de lichten uitzetten of de temperatuur regelen. Op die manier optimaliseer je je woning, bespaar je tijd, geld én zorgen. Nooit meer twijfelen of je de lampen hebt aan gelaten of je gordijn wel hebt gesloten op een warme dag: domotica verhoogt het comfort van je leven.

Het handige aan domotica is dat jij beslist welke aspecten je wil vergemakkelijken. Enkel je verlichting? Of wil je dat ’s ochtends automatisch je gordijnen naar boven gaan, je koffiemachine aanspringt en je favoriete muziek door het huis begint te spelen? Je kiest zelf wat geautomatiseerd mag worden, volledig naar jouw wens.

Regel de temperatuur

De temperatuur in huis regelen was nog nooit zo eenvoudig. Je kunt ervoor kiezen om op een vast tijdstip de verwarming aan te laten gaan (of in het weekend een paar uurtjes later). Evenzeer de verkoeling: als het buiten te warm wordt kan je airco aanspringen om je huis fris te houden. Je kunt dit zelf ook van op afstand controleren door middel van een app op je smartphone. Vandaag een paar uurtjes eerder thuis? Met een simpele druk op de knop bekijk en regel je te allen tijde de temperatuur van je kamers en kan je deze afstellen naar jouw voorkeur.

Ramen en verlichting

Eén van de meest gebruikte aspecten van domotica is het automatiseren van de verlichting en ramen:

  • de rolluiken die ’s ochtends naar boven gaan;
  • het licht dat aanspringt als je een kamer binnenkomt;
  • de ramen die elke dag een kwartier openen om de kamers te verluchten, ...

Je kunt verschillende opties creëren voor allerlei scenario’s: veel licht met ramen op kiep als je thuis werkt. Of net weinig licht met gesloten ramen als je het gezellig wil maken: alles is mogelijk.

Wanneer het plots warm begint te worden kan het domoticasysteem ook de rolluiken en ramen sluiten, zodat koele lucht binnen blijft. Thuiskomen in een snikhete living is verleden tijd.

Beveilig je woning

Wist je dat er in België elke zes à zeven minuten wordt ingebroken? Geef dieven geen kans door een beveiligingssysteem via domotica te installeren. Camera’s en deursloten kunnen bewaakt en gecontroleerd worden. Zo kun je van op je werk je huis in de gaten houden of een melding krijgen als er iets mis zou zijn. Op die manier kun je snel ingrijpen en ernstige schade of verlies voorkomen.

Als je geen beveiligingssysteem wil aanschaffen kun je er ook voor kiezen om de lichten en rolluiken te bedienen om dieven af te schrikken. Als je op vakantie bent kun je toch elke ochtend en avond de rolluiken besturen en de verlichting aandoen. Zo lijkt het alsof er leven in huis is.

Rook- en brandmelders kunnen ook geautomatiseerd worden. Naast het alarm dat af zal gaan bij brand, zal je ook een pushmelding krijgen op je telefoon en kan de brandweer automatisch gecontacteerd worden. Het meet daarnaast het koolmonoxidegehalte in je woning, zodat lekken snel opgespoord en verholpen kunnen worden om je veiligheid te garanderen.

Energiebesparend

Door allerlei processen in je huis te automatiseren via domotica zul je veel energie besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Geen onnodige verlichting die aan staat, klimaatregeling, ramen die dicht blijven, … Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je wasmachine enkel te laten draaien tijdens de voordeligste nachturen.

Stille verbruikers zullen geen probleem meer zijn. Tv’s, printers en koffiemachines kunnen aan de hand van domotica volledig uitgeschakeld worden. Dit zijn kleinere apparaten die vaak vergeten worden, maar toch een groot aandeel van je stroom opslurpen. Reken dus op het gemak van domotica om je energieverbruik te laten dalen.

Voor bejaarden of mensen met een beperking

Een domoticasysteem is voor iedereen: ook bejaarden of mensen met een beperking kunnen genieten van alle voordelen verbonden aan deze installatie. Hun comfort wordt aanzienlijk verhoogd omdat ze zich geen zorgen moeten maken over het sluiten van alle deuren of het doven van de verlichting. Mensen met auditieve beperkingen kunnen bijvoorbeeld instellen dat het licht begint te flikkeren wanneer iemand aanbelt. Zo vergemakkelijkt het hun leven en vereisen ze minder mantelzorg. Het is bovendien veel veiliger, want de sensoren kunnen opmerken als er lang geen beweging meer is geweest. Het zal vervolgens een melding versturen naar noodcontacten. Veiligheid gecombineerd met comfort, twee vliegen in een klap.

Zoals je ziet kan iedereen vruchten plukken van een domoticasysteem. Het maakt je leven niet alleen een stuk comfortabeler, maar ook veiliger. De opties om te automatiseren zijn eindeloos. Je kunt samen met je huishouden beslissen welke onderdelen jullie het belangrijkste vinden, zo krijgt iedereen extra comfort naar wens. Bovendien is energie besparen ook kinderspel door middel van de app, wat goed is voor jou en de planeet. Als je slim wil kiezen, kies dan voor domotica. Op TrustUp.be vind je betrouwbare en vakbekwame installateurs van domotica in je omgeving die je hierbij kunnen helpen. Vraag een vrijblijvrende offerte aan, zo ben je zeker van een uitmuntende service en uitstekend vakmanschap.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment