Opzoek naar nieuwe kozijnen? Houd dan hier rekening mee

Bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen voor in je huis is het handig om te weten wat voor soort kozijnen er eigenlijk zijn. Je hebt keuze uit verschillende materialen maar kunt ook afstemmen op de kwaliteit. Wil je kozijnen die lang meegaat en bewerkt kunnen worden? Dan zit je goed met houten kozijnen.

Soorten kozijnen en de voordelen ervan

Als je er lang van wil genieten maar niet te veel met onderhoud bezig wil zijn, dan is kunststof kozijnen een goede optie. Kunststof is ook een goede keuze als je wil gaan voor goedkope kozijnen. Je krijgt er ook een goede isolatie bij. Stalen kozijnen zijn erg sterk en ook onderhoudsarm.

Daarnaast heb je ook keuze uit aluminium kozijnen: weinig onderhoud nodig, het heeft een moderne look en het is ook nog een sterk materiaal. Elk materiaal geeft natuurlijk ook een andere uitstraling. Let dus op wat voor look je het liefst wil uitstralen in je huis, kozijnen kunnen hier redelijk bijdragen.

Naast het nadenken over architectuur is het ook verstandig om na te denken hoe je de isolering wil. Zoals bovengenoemd kan kunststof een goede isolatie bieden, maar houten en aluminium kozijnen doen het hierbij ook goed. Klik hier voor meer informatie over kozijnen.

Let op het type glas

Nadenken over de beglazing kan niet missen tijdens de zoektocht naar kozijnen. Je kunt nadenken over normaal glas of dubbelglas en triple glas. Dit wordt ook wel aangeduid met HR, HR+, HR++ en HR+++. Met een HR+++ glas bespaar je bijvoorbeeld veel gas per jaar, omdat het beter isoleert en je bijvoorbeeld de verwarming minder nodig hebt.

Dit zou dus een goede investering kunnen zijn. Maar je hebt ook onder andere glas in lood, warmtewerend glas, geluidswerend glas, veiligheidsglas, decoratie glas en gematteerd glas. Weet je nog niet helemaal wat voor glas je wil? Ook hiervoor kun je altijd advies vragen en inspiratie opzoeken. Het is een belangrijke investering, dus dit kun je beter in een keer goed doen.

Veelgemaakte fouten bij kozijnen

Een van de veelgemaakte fouten is het schoonmaken van kozijnen: er wordt vaak verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt. Gebruik bij het onderhouden van je kozijnen geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek en chloor. Het zou natuurlijk erg zonde zijn als je tijdens het onderhouden ervan het juist beschadigd. Heb je houten kozijnen? Zorg er dan voor dat het helemaal droog is voordat je verft, en het kort ervoor al hebt geschuurd en gereinigd. Wanneer je dit niet meteen doet heb je kans dat het alsnog vochtig raakt en het de verflaag niet goed pakt.

Ook als het erg warm is, is verven niet verstandig. Hierdoor kun je bijvoorbeeld strepen sneller zien omdat het sneller opdroogt. Doe dit niet bij temperaturen boven de 25 graden. Een ander veelgemaakte fout is het zelf plaatsen van kozijnen. Dit kan juist voor meer kosten zorgen omdat je meer kans hebt voor een montage dat niet goed is gegaan.

Meest milieuvriendelijke kozijnen

Houten kozijnen, aluminium kozijnen en kunststof kozijnen zijn de meest duurzame kozijnen die je kunt aanschaffen. Ook zijn duurzame kozijnen voorzien van een KOMO-, VMRG-, VKG- of NBvT keurmerk. Koop je houten kozijnen? Let dan op of er een FSC of PEFC-keurmerk op zit. De productie hiervan is meestal ook recyclebaar en daarom erg duurzaam.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment