Sanitair onderhouden doe je zo

Je sanitair hygiënisch houden is enorm van belang, omdat het meerdere keren per dag wordt gebruikt, soms door verschillende mensen. Het is de plek waar men zich proper maakt dus moet die plek dat natuurlijk zelf ook zijn. Je sanitair schoonmaken is waarschijnlijk niet je favoriete job, maar het moet gebeuren. Hoe meer je het onderhoudt, hoe properder, en met hoe minder problemen je achteraf opgescheept zit.

Dagelijks onderhoud

Hoe je gaat reinigen en onderhouden hangt natuurlijk af van jouw materiaal en hoe vaak je het gebruikt. Een douche bijvoorbeeld moet je niet dagelijks poetsen. Je wilt echter wel kalk voor zijn, en dus preventief te werk gaan. Haal een douchewisser in huis en droog na het vegen de wanden. Dit klinkt waarschijnlijk als veel werk telkens je een douche neemt, maar het is veel meer werk om achteraf kalk te verwijderen.

Wat betreft je toilet kan je echt niet wachten met schoon te maken, maar niemand heeft tijd, laat staan zin, om elke dag zijn toilet te wassen. Gebruik dus zeker toiletblokjes en vergeet absoluut geen toiletborstel te gebruiken.

Wekelijks

Het is toch best om minstens wekelijks je toilet iets grondiger te reinigen. Kuis dan de wc bril af met een doekje en borstel de binnenkant nog eens grondig met de toiletborstel. Je kan ook een microvezel gebruiken en allesreiniger, zolang het milde producten zijn.

Vergeet ook niet de wc lavabo, waar je waarschijnlijk je handen aan wast. Ga hier ook even rond met allesreiniger, minstens éénmaal per week. Laat de allesreiniger best even inwerken voor je er met een doekje over gaat.

Regelmatig of maandelijks

Bijtende en agressieve producten gebruik je best niet wekelijks op je sanitair, dat kan beschadigend zijn. Heb je het toch nodig, doe dan best eerst een test op een klein deeltje van je oppervlakte. Moest je toch een hardnekkig kalkprobleem hebben kan je bijvoorbeeld speciale bruistabletten gebruiken. Die laat je dan een nachtje inwerken, maar gebruik je best niet al te veel. Moest je een middel zoals azijn of toiletgel gebruiken tegen kalk of urinesteen, dan kan je trouwens je toiletborstel ineens laten weken. Op deze manier is die ook ineens proper. Vergeet ook de oppervlakten niet zoals wanden, tegels, lichtschakelaars en spoelknoppen. Ook zij vangen bacteriën op en moeten regelmatig schoon worden gemaakt.

Tegels en voegen

Vloer- en wandtegels en voegen zijn plekken in de badkamer waar bacteriën zich ophopen omdat ze worden vergeten. Denk aan bijvoorbeeld de muren in de doucheruimte waar zeepresten ophopen. Reinig geregeld met lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel om kalk en vuil te vermijden.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment