Slechtere EPC door vocht in huis

Wist je dat vochtproblemen in je huis kunnen leiden tot een lagere EPC-waarde? Dit heeft een negatieve impact op de waarde van een woning. Lees er alles over in dit artikel.

Wat is een EPC-waarde?

De EPC-waarde (energieprestatiecertificaat) is een officiële certificering die aangeeft hoe energiezuinig een woning of pand is. Het is belangrijk om te weten wat je EPC-waarde is, omdat dit kan helpen bij het bepalen van de energiekosten voor je woning of pand. De EPC-waarde wordt o.a. bepaald aan de hand van de mate waarin het huis is geïsoleerd, het type verwarming en de aanwezige apparaten.

Waardebepaling van een huis

Ben je van plan om uw huis te verkopen? Ga dan ook na of het de moeite waard is om de EPC-waarde van uw woning te verbeteren. De EPC-waarde is namelijk van groot belang bij de waardebepaling van een woning. De waarde hangt af van de gebruikte bouwmaterialen, de isolatie en het type verwarming van de woning. Een goede EPC-waarde kan leiden tot lagere energiekosten voor de toekomstige bewoners, en dat resulteert in een hogere verkoopprijs.

Vochtproblemen beïnvloeden de EPC-waarde

Is er veel tocht of vocht in je huis is, kan dit ervoor zorgen dat je energieprestatiecertificaat lager uitvalt dan hij zou kunnen zijn. Dit komt omdat er meer energie nodig is om hetzelfde comfort te bereiken in een tochtige of vochtige woning. Het is dus belangrijk om vochtproblemen in huis snel op te sporen en op te lossen.

Vocht in huis is een probleem dat vaak wordt onderschat. Naast een negatieve invloed op de waarde van een huis, kan vocht ook ernstige gevolgen hebben voor de isolatie van je woning. Vocht kan de isolatiewaarde van je huis aanzienlijk verminderen. Dit komt omdat vocht de structuur van veel soorten isolatiematerialen aantast. Vooral isolatiematerialen die gemaakt zijn van glasvezel of steenwol kunnen door vocht flink aangetast worden. Dit betekent dat ze minder goed gaan isoleren, waardoor je huis minder energiezuinig is. Vocht kan ook leiden tot schimmelvorming. Schimmels zijn niet alleen onplezierig om naar te kijken, ze kunnen ook verschillende gezondheidsklachten veroorzaken.

Vocht detecteren in uw woonst

Er zijn een aantal manieren waarop je vocht in je woning kunt detecteren. Het eerste wat je kunt doen is je ogen en neus gebruiken. Kijk of er schimmel of vlekken op de muren of plafonds zijn. Snuffel rond in huis om te ruiken of er een muffe geur is. Een andere manier om vocht te detecteren is door een vochtmeter te gebruiken. Dit apparaat meet de luchtvochtigheid in een kamer. Als de vochtigheid hoger is dan 60%, dan kan dit betekenen dat er mogelijks vochtproblemen zijn. Je kunt ook kijken naar de temperatuur in verschillende kamers in je huis. Als bepaalde kamers veel warmer of kouder zijn dan andere, dan kan dit wijzen op tocht of vochtproblemen.

Conclusie

Ben je van plan om een woning te verkopen? Of wil je gewoonweg de EPC-waarde van je woning verbeteren? Dan raden we je aan om eventuele vochtproblemen in je woning op te sporen en aan te pakken. Dit heeft een positieve impact op de waardebepaling van je huis! De EPC-waarde van een woning of appartement simuleren kan via onze handige tool!Comments

Nog geen comment.

Maak een comment