Verschillende type zonnepanelen

Verschillende type zonnepanelen

Er zijn op de markt verschillende soorten zonnepanelen die allemaal verschillende eigenschappen hebben. Wat de soorten zonnepanelen gemeen hebben is dat ze allemaal zonnecellen hebben die gemaakt zijn van silicium. Het grote verschil zit hem in het uiterlijk en de productie van de zonnepanelen. Op dit moment zijn er 3 soorten zonnepanelen te verkrijgen:

  • monokristallijn zonnepanelen
  • polykristallijn zonnepanelen
  • amorf (dunne film) zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

De monokristallijn zonnepanelen zijn de panelen die het hoogste rendement per oppervlakte bieden. Ze behalen namelijk een rendement van zo’n 17%. Het is een natuurlijk proces dat de maximale capaciteit minder wordt naarmate de zonnepanelen ouder worden. Bij de monokristallijn zonnepanelen is de maximale capaciteit na 10 jaar 92% en na 25 jaar 82%. Monokristallijn zonnepanelen zijn zwart en egaal van kleur. Bij dit type wordt het silicium gesmolten waaruit vervolgens grote (monokristallen) worden getrokken.

Polykristallijn zonnepanelen

Vaak wanneer er over ‘zonnepanelen’ gesproken wordt, gaat het over de polykristallijn zonnepanelen. Deze hebben het typische blauwe uiterlijk dat veel mensen herkennen. Naast de blauwe kleur, hebben de polykristallijn zonnepanelen geen egale kleur maar hebben een gebroken patroon. Deze zonnepanelen worden eveneens van silicium gemaakt maar het productieproces is simpeler waardoor het rendement van de polykristallijn zonnepanelen minder is. Deze zonnepanelen hebben een rendement van 15%. De polykristallijn zonnepanelen verliezen iets meer van hun maximale capaciteit dan de monokristallijn zonnepanelen. De maximale capaciteit van de polykristallijn panelen is na 10 jaar 90% en na 25 jaar 80%. De prijs van zonnepanelen die gemaakt zijn van polykristal komt iets lager uit.

Verschil in het productieproces tussen de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen

Beide type zonnepanelen worden gemaakt van siliciumkristal. Maar door de zonnepanelen te vergelijken is te zien dat ze verschillen in de verwerking van dit kristal. Bij de monokristallijn zonnepanelen wordt het silicium nog bewerkt na het stollingsproces. De kristallen worden namelijk nog allemaal in dezelfde richting gelegd. Dit productieproces is dus arbeidsintensiever wat een hoger rendement oplevert, echter zorgt dit er ook voor dat de prijs omhoog gaat. Bij polykristallijn zonnepanelen wordt het kristal na het stollingsproces niet meer bewerkt.

Amorf (dunne film) zonnepanelen

De amorf zonnepanelen worden ook gemaakt van het siliciumkristal, echter het verwerkingsproces verschilt flink. Bij amorf zonnepanelen wordt het silicium als een soort laminaat geplaatst op de panelen. De dunne film zonnepanelen hebben hun naam te danken aan dit laminaat, deze platen hebben namelijk een dikte van minder dan 1µm (1/1000 mm). Deze laminaat platen zijn flexibel en daardoor zijn er ook uitvoeringen op de markt die buigzaam zijn. Het rendement van de amorf dunne film zonnepanelen is het laagst, het rendement ligt tussen de 6% en de 10%. Door het goedkopere productieproces zijn deze zonnepanelen zo’n 20% goedkoper dan de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment