Vijf tips om je huis te verduurzamen

Steeds meer huizen vertonen tekenen van ouderdom en zijn daarom niet zo duurzaam. Hoe zit dat bij jou: is jouw huis wel duurzaam genoeg? Een aantal simpele ingrepen kunnen al hemel en aarde verschil maken. Duurzame renovatie is niet alleen goed voor het milieu, maar op lange termijn zeker ook voor je portemonnee.

Isoleren

Alles begint bij een goede isolatie. Waarom? Het heeft geen zin om halsoverkop voor warmtepompen of zonnepanelen te kiezen, als je huis niet goed geïsoleerd is. Je moet eerst proberen om je energievraag zoveel mogelijk te beperken. Het meeste effect heb je door je dak te isoleren, maar ook door muren of vloeren te isoleren kom je al een heel eind ver.

Materiaal

Let bij die ingrepen goed op de keuze van je materiaal en probeer zo veel mogelijk duurzaam te gaan. Na de isolatie van je buitenmuren kan je je gevel bijvoorbeeld afwerken met houten latjes. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het is ook duurzaam. Zeker als je ze goed verzorgt met houtolie voor buiten. Dan gaan ze een hele tijd mee!

Zorgzaam

En dat brengt ons meteen bij het volgende punt: ga zorgzaam om met je materiaal. Soms is het beter om voor een duurdere zetel, tafel of bureau stoel te gaan, want die gaan langer mee. Maar ook dan is het heel belangrijk dat je de meubels met het juiste materiaal verzorgt. Denk bijvoorbeeld aan een aangepast product voor je stoffen zetels of houtolie voor je prachtige houten eettafel. Het vraagt af en toe een inspanning, maar dat is het meer dan waard als je meubels er zo langer goed uit blijven zien. Én zo ga je ook minder snel nieuwe meubels kopen, wat je huis ook duurzamer maakt.

Energie

De dure gasprijzen en de klimaatverandering zetten ons aan om na te denken over een alternatief voor fossiele brandstoffen. Als je huis goed geïsoleerd is, is het bijvoorbeeld heel interessant om zonnepanelen te installeren. Werk je af en toe van thuis uit? Vergeet dan zeker niet om op dat moment de wasmachine te draaien of de vaatwasmachine aan te leggen. Op een zonnige dag is dat zo goed als gratis.

Groene tuin

Investeren in een groene tuin draagt ook bij tot een duurzamer huis. Door bijvoorbeeld bomen op de juiste plaats te planten of een pergola te installeren, kan je natuurlijke schaduw creëren om je goed geïsoleerde huis te beschermen tegen oververhitting. Heb je echt groene vingers? Dan kan je uiteraard ook je eigen groenten proberen kweken. Een nog kortere keten kan haast niet. Veel succes in elk geval!Comments

Nog geen comment.

Maak een comment