Vijf tips voor het verduurzamen van je huis

Het energieverbruik moet omlaag, zodat er minder koolstofdioxide uitgestoken wordt. Daarmee doen we onze planeet, maar ook onze eigen portemonnee een groot plezier. Een belangrijke basisregel is dat je minder energie hoeft op te wekken, als je er minder van gebruikt. Juist daarom wordt voortdurend benadrukt hoe belangrijk het is om je huis goed te isoleren. Het verduurzamen van je huis is niet moeilijk, sommige dingen kun je vrij eenvoudig zelf ter hand nemen. In de collectie van Fixami vind je al het gereedschap dat nodig is voor dergelijke werkzaamheden. Hieronder vijf waardevolle tips.

Spouwmuren isoleren

Het isoleren van de spouwmuren is relatief simpel en goedkoop. Bovendien levert het een flinke besparing op. In het algemeen wordt dit als de meest efficiënte manier van isoleren beschouwd. Een ander groot voordeel is dat je er binnenshuis nauwelijks iets van merkt, omdat het van buitenaf gedaan wordt. Het is echter niet aan te raden om dit zelf te gaan uitvoeren. Hiervoor kun je het beste een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Als de spouwmuur niet geïsoleerd is, gaat gemiddeld een vijfde van de opgewekte energie via de muren verloren.

Dakisolatie prima zelf te realiseren

Het energieverlies via het dak kun je vergelijken met dat via de muren. Logisch, want warmte stijgt naar het hoogste punt in je huis. Als daar de boel niet goed geïsoleerd is, verlies je dus veel warmte. Ook dit werk kun je natuurlijk uitbesteden, maar de echter klusser draait er zijn hand niet voor om en neemt zelf de Makita boormachine en zaagmachine ter hand om de betimmering te verwijderen en een isolerende laag aan te brengen. Vooral wanneer je toch al van plan was om iets aan het dak te gaan doen, valt dat prima te combineren met elkaar.

Let op het vensterglas

Ook het vensterglas van je huis kan een warmtelek veroorzaken. De meeste woningen hebben tegenwoordig wel dubbel glas, maar inmiddels is driedubbel al de norm. Het is dus goed om te inventariseren welke vensters eventueel nog voor vervanging in aanmerking komen.

Reflecterende folie achter de radiator

Dit is een zeer eenvoudige manier om de warmte van de radiatoren binnen te houden. Bevestig warmte-reflecterende folie achter de radiatoren, zodat de warmte teruggekaatst wordt, de ruimte in.

Tochtstrip

Ook de kleinste kieren zorgen voor warmteverlies. Plaats er een tochtstrip om dat te voorkomen. Vergeet daarbij natuurlijk ook de brievenbus niet.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment