Voorkom oververhitting van je woning: kies voor gepaste raamdecoratie en zonwering

Hittegolven tijdens de zomer zijn tegenwoordig vaker regel dan uitzondering. Na een bloedhete dag thuiskomen in een lekker fris huis is daarom echt een must. Voorkom gevaar op oververhitting met de juiste zonwering en raamdecoratie en houd de temperatuur binnen onder controle!

Wat is oververhitting en hoe voorkom je het?

Wanneer de temperatuur binnenshuis boven de 25°C stijgt, spreekt men doorgaans van oververhitting.

Je wil oververhitting te allen tijde voorkomen. Houd je binnenklimaat comfortabel door om te beginnen een goed evenwicht te creëren tussen glas- en vloeroppervlakte.

Doorgaans adviseert men een minimale glas- en vloeroppervlakteverhouding van 1 op 8 voor de slaapkamer en de keuken en van 1 op 6 voor de leefruimte. Bij een ratio van 1 op 4 is er al aanzienlijk meer kans op oververhitting.

Binnen- en buitenzonnewering

Bij het bouwen van een woning, is het belangrijk een goede balans te vinden tussen voldoende natuurlijk daglicht, privacy, zonnewinst, zicht en oververhitting. Bovenstaande verhouding tussen glas- en vloeroppervlakte is een belangrijke parameter om ongewenste hitte te voorkomen. Verder kan je ook nog rekening houden met gepaste raamdecoratie. Zo kunnen rolgordijnen voor Veluxramen op de zolder voor verkoeling zorgen tijdens warme dagen. Binnenzonnewering zoals overgordijnen, jaloezieën, lamellen, shutters, stores of plisségordijnen weren de zon langs de binnenkant van het glas. Ze houden maximum 40% van de warmte van de zon tegen. Tip: kies raamdecoratie in een lichte kleur zoals wit of beige voor een maximale absorptie van de warmte.

Naast binnenzonnewering, is buitenzonnewering erg efficiënt om oververhitting te voorkomen. Zijn je dakramen op zolder bijvoorbeeld zuidgericht? Dan doe je er nog beter aan te kiezen voor een buitenzonnewering zoals screens, rolluiken, markiezen of een knikarmscherm. Zo houd je de zon nog meer buiten, zelfs tot 90%!

Kracht van planten

Naast binnen- en buitenzonnewering, kan je gebruikmaken van (klim)planten, struiken en bomen als natuurlijke zonnewering. Idealiter kies je voor bladverliezende soorten. Zo fungeren ze als zonnewering in de zomer en win je er warmte mee tijdens de wintermaanden.

Energiebesparend

Kiezen voor gepaste raamdecoratie en zonneweringssystemen kan naast het voorkomen van oververhitting, zorgen voor een aanzienlijke besparing op je energiefactuur. Zo kan je tot 25% aan energie besparen. Daarnaast geniet je ook in de winter van een zonnewering. Je hebt geen last meer van een laagstaande zon en kunt probleemloos genieten van de winterse zon!Comments

Nog geen comment.

Maak een comment