Wat bespaar je met zonnepanelen?

Zonnepanelen worden steeds goedkoper, de prijs van elektriciteit steeds hoger. Een gezin van vier personen kan met met zonnepanelen al snel 500 euro per jaar aan elektriciteitskosten besparen. Ben je benieuwd hoe dit bedrag tot stand komt? Reken met ons mee!

Wanneer betalen zonnepanelen zich terug?

Terwijl voor sommigen het klimaat de belangrijkste reden is om zonne-energie op te wekken, zijn voor anderen de economische aspecten de belangrijkste overweging bij de aankoop van zonnepanelen.

Met een teruglevertarief van ongeveer 10 cent per kilowattuur is het momenteel lucratief om de opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken en zo je elektriciteitskosten te drukken. Voor zonnepanelen ligt de prijs per kilowattuur momenteel slechts tussen 11 en 13 cent, afhankelijk van de oriëntatie en de inspanning die nodig is voor de montage. Dit betekent dat zelf opgewekte elektriciteit ongeveer half zo duur is als elektriciteit uit het stopcontact.

Als zonnepanelen ongeveer 38 procent van de elektriciteitsbehoefte kunnen dekken, bespaart een gezin van vier personen met een jaarlijks verbruik van 4500 kilowattuur ongeveer 500 euro. Over een periode van 20 jaar kan met zonnepanelen dus ongeveer 10.000 euro worden bespaard. Dit betekent dat zonnepanelen zichzelf voor een gezin van vier al na negen jaar terugbetalen.

Hoe kun je zonnepanelen betalen?

Als je besluit zonnepanelen te kopen, heb je de keuze om het systeem volledig uit eigen zak te betalen of om het te financieren met een gesubsidieerde lening.

Laten we aannemen dat zonnepanelen, met inbegrip van de aansluiting op het net en de oplevering, ongeveer 10.000 euro kosten. Hierbij komen nog de lopende kosten voor verzekering, reiniging of reparatie komen. Die bedragen samen ongeveer 250 euro per jaar.

Als de zonnepanelen worden gefinancierd met een lening, komt daar nog een rente van 724,12 tot 1448,40 euro bij. Die wordt gespreid over de gehele looptijd van de afgesloten lening. Met een opbrengst van 4000 kilowattuur per jaar is het teruglevertarief ongeveer 450 euro. Door zelfverbruik bespaar je ongeveer 670 euro per jaar op de zelf opgewekte elektriciteit. Volgens dit voorbeeld bedragen de jaarlijkse inkomsten ongeveer 870 euro, wat betekent dat de kosten voor de aankoop van een zonnepanelen zichzelf na een periode van 10 tot 12 jaar zullen terugbetalen.

Elektriciteitsopslag aanschaffen?

Als je ook besluit een elektriciteitsopslag aan te schaffen, kun je de hoeveelheid energie die je van een leverancier koopt nog verder terugdringen. Want met een elektriciteitsopslag is het mogelijk om het gebruik van je zelf opgewekte elektriciteit meer dan te verdubbelen. Zelfvoorziening van 75 procent is niet ongewoon. Ook de aankoop van een opslagruimte wordt gesubsidieerd.

De aankoop van zonnepanelen is dus zinvol als je de stroom gebruikt om je eigen verbruik te verminderen. Dit is namelijk veel goedkoper dan bij een leverancier. Omdat de elektriciteitsprijzen in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid zullen blijven stijgen, wordt een investering in zonnepanelen steeds aantrekkelijker. Kassa! Heb je momenteel geen geld om zonnepanelen te kopen? Dan kun je altijd nog een zonnepaneel huren!Comments

Nog geen comment.

Maak een comment