Wat is de beste hoogte voor een lichtmast?

Bij het huren van een lichtmast letten de meeste mensen op het aantal Watt van de lampen. Hoe meer Watt, hoe krachtiger én duurder de lampen. Maar bij hogere lichtmasten blijft er weinig over van de lichtsterkte. Wat is dan de beste lichtmast voor uw project? En hoe zit het met de richtlijnen voor de hoogte van een lichtmast? In deze blog leest u precies waar u op moet letten bij het huren van lichtmasten.

De ideale lichtmasthoogte

De beste hoogte van een lichtmast hangt af van het object of de werkzaamheden waarvoor u licht nodig heeft. Daarom is het belangrijk om eerst te bepalen hoe groot de lichtsterkte moet zijn voordat u een lichtmast huurt. Op basis van die lichtsterkte en de hoogte kunt u berekenen hoeveel Watt de armaturen moeten hebben.

Verschillende lichtmasthoogtes, verschillende toepassingen en richtlijnen

Bouwlamp op statief van 2,5 meter: de beste keus voor afbouwwerkzaamheden

Het kan gebeuren dat u licht nodig heeft vanuit de hoogte, maar geen ruimte heeft voor een hele lichtmast. Een statief met bouwlamp is dan een uitstekende oplossing. Het statief is makkelijk te verplaatsen en u heeft toch een krachtige bouwlamp als verlichting voor uw werkzaamheden. Perfect voor schilders, stukadoors en tegelzetters tijdens de afronding van een bouwproject.

Lichtmast 4 meter: meer lichtsterkte, geen lichtoverlast

Lichtmasten met een hoogte tot 4 meter komen goed van pas wanneer u lichtoverlast wilt voorkomen. De spreiding van het licht blijft relatief klein waardoor u veel licht op één plek concentreert. Heeft u niet zoveel licht nodig? Dan kunt u huur- en energiekosten sparen door kleinere bouwlampen te gebruiken. Deze lichtmasten bieden daar vaak ene uitkomst bij projecten in natuurgebieden, langs de openbare weg of wanneer de gemeente lichtoverlast wil beperken.

Lichtmast 6 meter: beperkte lichtspreiding om verblinding te voorkomen

Wanneer u een kleine bouwplaats of werkvak langs de snelweg wilt verlichten, is een lichtmast van 6 meter een zeer goede optie. De lichtspreiding blijft beperkt en doordat de lampen laag hangen heeft u geen grote bouwlampen nodig. Om lichtoverlast te voorkomen kunt u voor een lichtmast met kantelbare en/of draaibare armaturen kiezen. Daarmee kunt u de lichtbundels zo afstellen dat ze alleen het werkgebied verlichten en geen automobilisten verblinden.

Lichtmast 7 meter: minimale hoogte voor tennisvelden

Een lichtmasthoogte van 7 meter is het minimum voor lichtmasten op tennisvelden. Dat hebben de sportbonden op basis van de NEN-EN12193 vastgesteld. Bij sportvelden van andere sporten is een lichtmasthoogte van 12 tot 15 meter vereist. Let wel op dat er ook een minimaal aantal Lux vereist is. Bij tennis is dat 200 Lux tijdens trainingen, 300 Lux bij wedstrijden en 500 Lux bij topsport.

Lichtmast 8 meter: de meest gebruikte lichtmasten voor bouw- en infra-projecten

Lichtmasten van 8 meter zijn de meest gebruikte lichtmasten voor bouw- en infra-projecten. Deze lichtmasten van 8m zijn te huur als mobiele lichtmast, stationaire lichtmast en zelfs als hybride lichtmast. Het gaat dan vaak om telescopische lichtmasten omdat kantelbare lichtmasten meer ruimte in beslag nemen tijdens transport. Bovendien kunt u een telescopische lichtmast van 8 meter ook op 6 meter hoogte inzetten of zelfs lager. Op hoogtes tot 8 meter zijn de lichtmasten ook makkelijk stormvast te maken zonder extra verankeringen of het ingraven van de voet. Een zeer praktische lichtmasthoogte dus!

Lichtmast 9 meter: de beste voor afbouwwerkzaamheden in distributiecentra

Voor een groter spreidingsgebied zetten bouwbedrijven ook wel eens lichtmasten van 9 meter in. Een bekende toepassing zijn elektrische lichtmasten van 9 meter die worden gebruikt bij het afbouwen van distributiecentra. In deze grote hallen moet namelijk nog van alles gebeuren nadat het pand water- en winddicht is afgesloten. Om dan snel het licht aan te zetten om het werk te vervolgen, is een emissievrije lichtmast van 9 meter ideaal.

Lichtmast 10 meter: ideale lichtmast voor tijdelijke buitenopslag en transitieterreinen

Lichtmasten van 10 meter zijn ideaal om een buitenopslag en transitieterrein te verlichten voor toezicht. Met een grote lichtspreiding en bijpassende lampen, krijgt u genoeg licht voor uw cameramasten en beveiligingspersoneel om onbevoegden op heterdaad te betrappen.

Lichtmast 12 meter: ideale lichtmast voor langlopende bouwprojecten

Telescopische lichtmasten 12m op stelconplaat zijn bij uitstek de meest gebruikte lichtmasten voor grotere bouwprojecten. Op een grote bouwplaats wilt u zowel toezicht houden als genoeg licht om te werken. Een telescopische lichtmast van 12 meter kunt u dan op verschillende hoogtes inzetten tijdens verschillende fases van de bouw. Dankzij de eenvoudige constructie van de lichtmast zijn de huurkosten bovendien niet meer dan een paar tientjes per week, wat een hoop geld scheelt bij langlopende projecten.

Lichtmast 15 meter: de minimale lichtmasthoogte voor voetbal- en hockeyvelden

Voor voetbalvelden en hockeyvelden zijn lichtmasten van 15 meter de standaard. Bij deze hoogte gaat het vrijwel altijd om een (semi-)permante lichtmast. De lichtmast moet namelijk goed verankerd zijn zodat hij grotere windsnelheden kan weerstaan. Ook bij deze lichtmasten moet u erop letten dat de lampen krachtig genoeg zijn, want de NEN-EN en de sportbonden stellen een minimaal aantal Lux per sport.


Bekijk meer op de website van RECO.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment