Wat is het verschil tussen een ingebouwd, half-ingebouwd en een opgebouwd zwembad?

Als je een zwembad aanlegt in je tuin heb je verschillende opties. Je kan het inbouwen, half-inbouwen of opbouwen. Elke mogelijkheid heeft zijn eigen unieke voor- en nadelen. Twijfel je nog over de uitwerking van je zwembad? Met dit handig overzicht helpen we je graag op weg.

Ingebouwd zwembad

Een ingebouwd zwembad is een zwembad dat in je grond wordt gebouwd. Ingebouwde zwembaden zijn er in verschillende vormen, maten en stijlen. Omdat ze vaak ter plaatse worden gebouwd, kunnen ze worden aangepast aan de specifieke wensen en behoeften van de eigenaar.

Er wordt vaak voor een ingebouwd zwembad gekozen om de volgende redenen:

 • Een ingebouwd zwembad is ontworpen om permanent te zijn en is daarom een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame en langdurige oplossing voor hun zwembehoefte.
 • Een ingebouwd zwembad verhoogt de waarde van een huis aanzienlijk en kan aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers als je in de toekomst besluit te verkopen.
 • Je kan de grootte, vorm, diepte en afwerking van je ingebouwd zwembad volledig zelf kiezen.
 • Ingebouwde zwembaden bieden meer esthetische mogelijkheden en kunnen worden ontworpen om in harmonie te zijn met het ontwerp van je huis en tuin.
 • Met een ingebouwd zwembad geniet je van eindeloze functionaliteiten zoals spa-jets, verwarmings- en koelsystemen ...

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan een ingebouwd zwembad. Zo zijn de voorbereidende werken best zwaar. Er moet een put worden gegraven ter grootte van de oppervlakte en diepte van het ingebouwd zwembad en er moet een fundering worden voorzien. Daarnaast heb je voor een ingebouwd zwembad vaak een vergunning nodig.

Half-ingebouwd zwembad

Een half-ingebouwd zwembad, ook wel semi-ingebouwd zwembad genoemd, is een type zwembad dat gedeeltelijk in de grond is ingebouwd. Dit type zwembad is ontworpen om de voordelen van een ingebouwd zwembad en een opgebouwd zwembad te combineren. Bij een half-ingebouwd zwembad is het bovengrondse gedeelte meestal afgewerkt met hout of een ander esthetisch materiaal, het ingebouwde gedeelte is gemaakt van beton of metselwerk.

Er wordt vaak voor een half-ingebouwd zwembad gekozen om de volgende redenen:

 • Een half-ingebouwd zwembad is vaak goedkoper dan een volledig ingebouwd zwembad terwijl het ook een permanente oplossing is. Hierdoor kies je voor een betaalbaar zwembad zonder in te boeten op kwaliteit.
 • Half-ingebouwde zwembaden zijn veiliger dan ingebouwde zwembaden. De kans dat je kinderen of huisdieren in het water vallen is kleiner.
 • De voorbereidende werken zijn minder intensief. De put die je moet graven is aanzienlijk kleiner. De funderingswerken blijven gelijk.
 • Een half-ingebouwd zwembad biedt meer flexibiliteit. Het is gemakkelijker te verplaatsen indien nodig zoals bij een verhuis.
 • Half-ingebouwde zwembaden zien eruit als een traditionele bovengrondse zwembaden, maar bieden dezelfde duurzaamheid en esthetiek als ingebouwde zwembaden.

Naast veel voordelen, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een half-ingebouwd zwembad. Zo heb je vaak een vergunning nodig voor dit type zwembad. Daarnaast zijn er nog steeds voorbereidende werken nodig. De esthetische afwerking wordt ook belangrijker, omdat het zwembad altijd zichtbaar is.

Opgebouwd zwembad

Opbouw zwembad, ook wel gekend als bovengrondse zwembaden, worden boven op je grond geplaatst. Dit type zwembad wordt meestal gebouwd met behulp van geprefabriceerde zwembaden die zijn gemaakt van materialen zoals metaal, kunststof of hout. Een opgebouwd zwembad kan eenvoudig en snel worden geïnstalleerd en kan meestal worden gedemonteerd en verplaatst als dat nodig is.

Er wordt vaak voor een opgebouwd zwembad gekozen om de volgende redenen:

 • Een opgebouwd zwembad is een relatief goedkope oplossing voor een permanent zwembad.
 • Een opbouw zwembad mag je vaak plaatsen zonder vergunning.
 • Opbouwzwembaden kunnen esthetisch heel knap worden afgewerkt.
 • Bij een verhuis of het opnieuw aanleggen van je tuin is een opgebouwd zwembad eenvoudig te verplaatsen.
 • De voorbereidende werken zijn minimaal bij een opgebouwd zwembad.

Net als bij de andere zwembaden, zijn er ook een opgebouwde zwembaden nadelen verbonden. Zo moet er nog steeds een stevige fundering worden voorzien om het gewicht van het zwembad te dragen. Daarnaast is de esthetische afwerking van groot belang omdat het altijd zichtbaar is.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment