Zo maak je een zwembad energiezuinig

Veel mensen zijn bezig om in hun eigen huis zoveel mogelijk te letten op energieverbruik. De koelkast niet te lang open laten staan, iets minder lang douchen of je telefoonlader uit het stopcontact halen wanneer je deze niet gebruikt, we kennen het allemaal. Een hoop zwembadbezitters hebben alleen geen idee hoeveel energie je zwembad opslurpt. Dit kost je keiharde knaken terwijl je dit kan voorkomen. Doe jezelf en je energierekening dus een plezier en bekijk hieronder 4 manieren om je zwembad energiezuinig te maken.

1. Zorg voor een goede afdekking

Een afdekking voor je zwembad ziet er niet alleen luxe uit en houdt vuil buiten, maar bespaart je ook energiekosten. Zonder een goede afdekking heeft het verwarmen van je zwembad weinig zin. Er gaat namelijk veel warmte verloren die opnieuw opgewekt moet worden. En dat kost natuurlijk energie en geld. Wanneer je niet zwemt, is het dus slim om het zwembad af te dekken. Dit beperkt het warmteverlies en is uiteindelijk goed voor je portemonnee. Er zijn verschillende opties als het gaat om de afdekking van je zwembad. Zo heb je een vloeibare afdekking voor je zwembad. Deze afdekking houdt geen vuil buiten, maar houdt wel de warmte vas door middel van een isolerende laag. Je merkt er niets van en je kunt gewoon zwemmen. Met een solar lamellenafdekking verwarm je je zwembad zelfs geheel gratis door middel van zonne-energie.

2. Kies voor een variabele zwembadpomp

Hier valt dus nog veel winst te behalen. Een zwembadpomp met flexibele standen is dan de ideale oplossing. Deze zijn wat hoger in aanschafwaarde, maar draaien alleen wanneer het nodig is, op een stand die nodig is. Een normale zwembadpomp draait altijd op vol vermogen, terwijl dit vaak niet nodig is. Een zwembadpomp met flexibele standen past zich dus aan gezien de omstandigheden. Dit is vaak maar 20-30% van de stand met vol vermogen. Uiteindelijk bespaar je dus veel energiekosten en verdien je de hogere aanschafwaarde binnen enkele jaren al terug.

Is de investering in een zwembadpomp met flexibele standen even te groot? Dat is geen probleem! Dan komt de iSAVER tot de redding. Nee, dit is geen nieuw Apple product waar je niks van af weet. De iSAVER is een zogeheten frequentieregelaar en maakt van een standaard zwembadpomp een energiezuinige zwembadpomp. Het volle vermogen waar je zwembadpomp normaal gesproken op draait, wordt nu omgezet in verschillende lagere frequenties. Dit zorgt ervoor dat je zwembadpomp op energiebesparende standen gaat draaien. En dat met een aanschafwaarde die een stuk lager ligt dan een energiezuinige zwembadpomp!

3. Efficiënt verwarmen met een zwembad warmtepomp

Voor warmtepompen geldt hetzelfde als een zwembadpomp, deze hoeft niet altijd op vol vermogen te draaien. Om even een vergelijking te maken, een normale, standaard warmtepomp verbruikt jaarlijks gemiddeld evenveel als ongeveer 8 wasmachines. Ja, 8 wasmachines! Een warmtepomp voor je zwembad is de beste manier voor het verwarmen van je zwembad, toch is het verwarmen van je zwembad nóg beter met een zogeheten inverter warmtepomp. Deze warmtepompen passen het vermogen automatisch aan gezien de omstandigheden. Is je zwembad dus op temperatuur? Dan zal deze niet meer op vol vermogen draaien en energie slurpen. Moet je dus maar eens nagaan hoeveel energie je onnodig verspilt. Je doet je energierekening dus een groot plezier.

4. Zonnepanelen

Energie besparen met zonnepanelen, klinkt logisch toch? Maar hoe laat je dit dan werken voor je zwembad? Zonnepanelen zijn een goede optie voor je zwembad, al adviseer ik je om toch eerst naar bovenstaande opties te kijken. Gratis energie klinkt natuurlijk geweldig en is erg milieubewust, maar is niet altijd ideaal. In België en Nederland is er natuurlijk wat minder zon als in Portugal of Spanje. Je zwembad verwarmen met zonnepanelen gaat daarom een stuk langzamer.

Zonnepanelen plaats je op een dak waardoor water omhoog gepompt moet worden en in sommige gevallen lange afstanden moet afleggen. Dit zorgt voor enorme weerstanden waardoor je een zeer vermogende pomp nodig hebt om het water door de zonnepanelen te begeleiden. Ook al heb je dus een energiezuinige zwembadpomp, dan zal deze toch regelmatig op vol vermogen draaien. Je hebt dus misschien het gevoel dat je energiezuinig bezig bent, maar in de praktijk slurpt de energie alsnog weg als water. Denk dus nog een keer goed na als je serieus nadenkt over zonnepanelen en kijk hoe het voor jouw situatie uitpakt.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment