Zo voorkom je schade in huis door schimmel

Veel mensen onderschatten de kracht van schimmel in huis. De gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn en enorm veel kosten veroorzaken. Wist je dat schimmels de oppervlaktes waar zij op rusten steeds weker maken? Ze trekken dusdanig diep in dat er geen weg meer terug is. In veel gevallen betekent dit dat het gehele pleisterwerk in huis vervangen moet worden. Met alle gevolgen van dien. Om nog maar te zwijgen over de muffe lucht die ook nog eens in meubels en textiel in huis trekt. Voordat je het weet ben je het gehele huis aan het opknappen. Enkel omdat je een schimmelhaard te laat had ontdekt.

Schimmels zijn hardnekkig en soms lastig te voorkomen. Schimmel in huis is een fikse uitdaging. Gelukkig zijn er genoeg manieren om schimmels te voorkomen en te bestrijden. Zo voorkom je tevens verdere schade in huis. We zetten een aantal tips op een rijtje.

Pak de luchtvochtigheid in huis aan

Schimmels worden grotendeels veroorzaakt door een vochtige omgeving. Schimmels gedijen namelijk het best in vochtige omgevingen. Dit vormt een broedplaats voor schimmels om uit te breiden. Daarom is het belangrijk dat je bij het ontdekken van de allereerste schimmelhaard direct de luchtvochtigheid in huis test. Er zijn verschillende bedrijven die professionele luchtmetingen in huis uit kunnen voeren. Zo weet je precies hoe het met de luchtkwaliteit in huis is gesteld en waar er nog ruimte is voor verbetering.

Een te hoge luchtvochtigheid wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. Daarom is het goed om naar ventilatiemogelijkheden te kijken. Voor de beste luchtkwaliteit is het noodzakelijk dat de woning 24/7 geventileerd wordt. Dit kan met een mechanisch ventilatiesysteem. Zorg er in elk geval voor dat de meest vochtige ruimtes over zoveel mogelijk ventilatiemogelijkheden beschikken. Denk hierbij aan de keuken en de badkamer.

Bestrijd schimmels direct

Wacht niet te lang met het bestrijden van schimmels. Schimmels tasten de oppervlakte direct aan. Hoe dieper ze zich in de oppervlakte nestelen, hoe groter de schade die zal ontstaan. Bovendien is hardnekkige schimmel heel lastig te verwijderen als het zich al flink genesteld heeft. Daarom is het beter om de schimmel zo snel mogelijk aan te pakken. Doe dit met professionele reinigingsproducten. Bespaar zeker niet op de bestrijdingsmiddelen. In dit geval is het immers noodzakelijk dat de producten goed werken. Goedkoop is in de meeste gevallen duurkoop.

Lukt het je niet om de schimmels op de juiste manier te bestrijden? Schakel hier dan professionele hulp bij in.

Haal textiel en meubels tijdelijk uit de ruimte

Heb je een flinke schimmelhaard gevonden? Haal dan meubels en textiel zoveel mogelijk uit de ruimte. Plaats ze pas terug wanneer de schimmel volledig is verwijderd. Zo voorkom je het risico dat de schimmels ook in het textiel trekken en een muffe geur verspreiden. Wanneer dit eenmaal het geval is, is er geen weg meer terug en zullen de meubels geheel vervangen moeten worden.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment