Zonnepanelen

Veel mensen vinden zonnepanelen op het dak niet bijdragen aan het design van een woning. Het exterieur van een woning is een belangrijk gedeelte van de woning, dus hoe verfraai je de zonnepanelen op het dak? Studenten van een Hogeschool in Nederland zijn erachter gekomen hoe: de kleur van de zonnepanelen veranderen.

Het oorspronkelijke zwart/blauw

Een zonnepaneel is in werkelijkheid een plaat waar cellen in de vorm van kristallen overheen gegoten zijn. Er bestaan verschillende soorten cellen. De meest voorkomende cellen zijn polycellen (blauw) en monocellen (zwart). Deze beide kleuren passen niet op de meeste dakwerken in België. Ook de aluminium rand van de zonnepanelen zorgt voor een minder mooi design op het dak. Hoewel dit frame ook in het zwart te verkrijgen is, zal het uiterlijk van de woning niet echt bevorderd worden.

Zonnepanelen in vele kleuren

Om hier verandering in te brengen, heeft Zuyd Hogeschool en het TNO in Nederland iets ontwikkeld. De kleur van de kristallen cellen wordt dusdanig aangepast dat bijna alle kleuren mogelijk zijn. De kristallen in zonnepanelen worden in lagen silica en titanium over elkaar heen gelegd. Vervolgens wordt er een speciale protectiecoating overheen gegoten. En het blijkt dat de kleur van deze coating gemakkelijk aangepast kan worden. Dit wordt gedaan door specifieke kleuren te reflecteren uit het licht, en sommige kleuren door te laten. De coating zelf wordt dus niet aangepast, maar er wordt een ‘schijn kleur’ gecreëerd. Het is de studenten van de hogescholen zelfs gelukt het rendement er niet onder te laten lijden. Momenteel gaat het om de kleuren groen, blauw, oranje en geel. De panelen worden getest in Heerlen, vlakbij de Belgische grens.

Andere tips om zonnepanelen op het dak te verfraaien

Na deze mooie ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen wordt het tijd om zonnepanelen met kleur op de markt te brengen. Maar voorlopig is dit nog niet het geval. We geven je daarom een aantal tips mee om de uitstraling van de zonnepanelen toch wat te verfraaien.

Tip 1: Zwarte zonnepanelen
Voorlopig zijn zwarte zonnepanelen nog de meest strakke zonnepanelen die er zijn. We raden je daarom aan te kiezen voor zwarte zonnepanelen met een zwart frame als je van design houdt.

Tip 2: Zonnepanelen in dakpannen
Voor wie een groter budget heeft, zijn er tegenwoordig dakpannen op de markt waarin zonnepanelen verwerkt zijn. Tesla heeft hierin de dakpannen met het grootste rendement.

Tip 3: De zonnepanelen verstoppen
Wie niet het geld heeft voor dakpan zonnepanelen of zwarte zonnepanelen is er nog de mogelijkheid de panelen simpelweg uit het zicht te plaatsen. Je plaatst ze dan op een plat dak of op het dak van de schuur of bijgebouw.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment