Zonnepanelen op je garage voor je EV

Eindelijk! Je hebt die prachtige Tesla in de garage staan. Je hebt de goedkoopste autoverzekering geregeld en er is eigenlijk niets dat je ervan weerhoudt om de deur open te gooien en een ererondje door de straat te rijden. Toch mist er voor je gevoel nog iets. Je hebt de EV wellicht gekocht omdat je mee wil helpen aan een groenere wereld. Nu rijdt je auto elektrisch, maar misschien tap jij grijze stroom. Je auto is dus nog niet zo groen als je zou willen. Gelukkig is daar een mooie oplossing voor.

Groen rijden

Als je over zonnepanelen op je dak hoort, denk je misschien vooral aan het opwekken van elektriciteit voor apparaten binnenshuis. Maar hoe zit het met je auto? Je auto opladen met behulp van zonne-energie maakt jouw auto pas echt groen op de weg. Bovendien hoef jij je geen zorgen meer te maken over stijgende stroomkosten. Deze fluctueren in zekere mate namelijk ook mee met de olieprijzen.

Kosten voor het rijden op grijze stroom

Laten we eerst eens kijken hoeveel je bespaart met een EV op grijze stroom in vergelijking met een benzine-auto. Een zuinige benzine-auto rijdt bijvoorbeeld één op 18. Stel dat één liter benzine op dat moment 1,65 euro kost. Deel dit aantal door 18 en je komt uit op een bedrag van negen cent/km. Heb je een EV die op grijze stroom rijdt? Stel dat de stroom op dat moment 23 cent kost. Je EV rijdt zeven kilometer op één kWh. 23 cent / 7 km = 3,3 cent/km. Je bent met een EV op grijze stroom dus al bijna drie keer zo goedkoop uit dan met een zuinige benzine-auto.

Investering verdient zichzelf terug!

Als je auto volledig op de groene stroom van je zonnepanelen zou rijden, rijd je in principe iedere kilometer gratis. Natuurlijk moet je wel eerst in de zonnepanelen investeren. Hoelang duurt het voor je deze kosten eruit hebt? Stel, je rijdt 14.000 km/jaar. 3.3 x 14.000 = 46.200 cent, oftewel 462 euro. Als je tien zonnepanelen op je garage plaatst van 230 Wp, zul je jaarlijks zo’n 2000 kWh opwekken en dit is genoeg om diezelfde 14.000 km mee af te leggen. Het kopen en installeren van de zonnepanelen zal je zo’n 5000 euro kosten. Binnen elf jaar heb jij je investering dus terugverdient, maar aangezien zonnepanelen wel 25 jaar mee kunnen gaan, is dit het meer dan waard. Wanneer je overstapt van een benzine-auto naar een EV in combinatie met zonnepanelen, heb je de investering er zelfs al binnen vier jaar uit. Bovendien rijd je dan voortaan gratis rond in je EV!Comments

Nog geen comment.

Maak een comment