3 oplossingen om kabels netjes tegen een muur vast te zetten

De mooiste manier om elektriciteitskabels weg te werken, is nog steeds door de kabels in te bouwen. Soms zijn dergelijke breekwerken echter niet wenselijk en zal je een kabeltje tegen een muur of een valse wand moeten aanbrengen. Het belangrijkste is dan dat dit net en veilig kan gebeuren. Het is een van de redenen waarom men vaak kiest voor kabelgoten die gemakkelijk en netjes tegen de muur kunnen worden bevestigd. Toch zijn er met kabelclips en klembeugels ook alternatieven en kan je een kabel zelfs veilig aan de muur nieten.

Kabelclips

Voor het netjes wegwerken van kabels kom je al snel uit bij kabelbinders en tyraps. Daarnaast kan je ook gebruikmaken van kabelclips. Kabelclips worden vaak gebruikt om kabels op een muur of langs een plint te plaatsen. Visueel werken ze de kabel niet weg, maar het is wel mooier dan een losliggende kabel en tegelijkertijd is het ook nog eens veiliger.

Kabelclips zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat het niet schreeuwerig aanwezig hoeft te zijn. Je hebt bovendien de keuze tussen ronde en platte kabelclips, telkens met verschillende diameters. Er zijn twee manieren waarop je kabelclips kunt bevestigen. Vaak bevestigt men kabelclips met spijkers. Een andere oplossing is zelfklevende kabelclips. Hoe dan ook zal je de kabel om de tien tot vijftien centimeter vast moeten zetten met een kabelclip. Dan blijft alles strak zitten en hoef je niet aan stevigheid in te boeten.

Klembeugels

Een alternatief is werken met klembeugels. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt een klembeugel gebruikt om elektrabuizen te klemmen. Het is onder andere geschikt om het een en ander aan de muur of aan het plafond te plaatsen. Net als kabelclips zijn klembeugels in verschillende kleuren te verkrijgen. Er bestaan zelfs transparante klembeugels. Qua diameter dien je het natuurlijk af te stemmen op je elektrabuizen. Klembeugels zijn eenvoudig te bevestigen en kunnen onderling aan elkaar worden gekoppeld.

Kabels vastnieten

Voor het vastzetten van elektriciteitskabels bestaan er kabeltackers. Deze tackers of nietpistolen schieten extreem sterke nietjes. Dergelijke nieten hebben een ronde kroon en zetten de kabel vast, zonder het te beschadigen. Er bestaan verschillende soorten kabeltackers die allemaal hun eigen toepassingen hebben. Voor communicatiekabels en alarmkabels met een diameter tot 12 mm wordt bijvoorbeeld vaak de kabeltacker Arrow T72 aangeraden. Voor kabels met een diameter tot 5 mm, denk maar aan de telefoonbedrading of de bedrading van intercomsystemen, raadt men dan weer de kabeltacker Arrow T18 aan.

Qua kenmerken verschillen de modellen niet veel. Ze hebben vrijwel altijd een duurzame behuizing die tegen een stootje kan, ze zijn gemakkelijk te bedienen en ze beschikken over een vastloopbeveiliging. De bruikbaarheid heeft vooral te maken met de geschiktheid van de nietjes. De kabelniet T18, compatibel met de kabeltacker Arrow T18, is bijvoorbeeld geschikt voor het vastzetten van kabels met een diameter tot 5 mm. Van deze kabelnieten zijn er vaak verschillende uitvoeringen te verkrijgen, waarbij het een en ander dan weer wordt gekozen in functie van de ondergrond. Zo kan je niet zomaar eender welke kabelniet gebruiken om een kabel aan bijvoorbeeld hardhout te bevestigen, daarvoor heb je geharde kabelnieten nodig.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment