Arbeidsvitaminen, essentieel tijdens het bouwen en klussen

“Hilversum 3 bestond nog niet (...) op elke steiger klonk een lied”, zong Herman van Veen, om maar te benadrukken dat de tijden veranderen. Hilversum 3 heet intussen 3FM en bouwvakkers zingen nu mee met hun eigen muziek via de streamingdiensten. Maar Arbeidsvitaminen, met de respectabele leeftijd van ruim een halve eeuw het langstlopende radioprogramma ooit, staat intussen synoniem voor muziek die zwaar werk lichter maakt.

Internet als platenbak

De zingende bouwvakker die de grootste hits van Eddy Wally live van de steigers laat schallen is min of meer verleden tijd sinds het internet een eindeloze platenbak biedt. Maar muziek tijdens het bouwen en klussen is van alle tijden. Een beetje bouwvakker heeft met een deugdelijk internet-abonnement toegang tot de muziekplatformen en klust het beste op de muziek die hij zelf uitzoekt. Al wordt er ook nog steeds vaak voor de reguliere radio gekozen als compromis, want bouwen doe je zelden alleen.

Van swingende soul tot AC/DC

De bouwplaats is niet direct de meest geschikte entourage om de diepgravende Murder Ballads van Nick Cave & The Bad Seeds aan te zetten, of de stemmige, doorrookte whiskey-stem van Mark Lanegan. Prachtige muziek, misschien geschikt om op je gemak precisiewerk te verrichten. Maar wanneer men van dik hout planken zaagt, een muurtje omver beukt of er wellustig op los staat te timmeren, valt de keuze eerder op een genre dat bijdraagt aan de goede goesting. Dat is voor de één stampende house, een ander gaat harder op het heftige AC/DC en weer een derde laat het zonnetje op het nieuwe dak schijnen met de soulnummers van Wilson Pickett en Jackie Wilson.

Muziek werkt prestatieverhogend

Het programma Arbeidsvitaminen, tegenwoordig op het Nederlandse Radio 5 te beluisteren, speelt daarop in met afwisselende playlists. Zo wordt Pearl Jam afgewisseld door Madonna en kunnen daarna de beats van David Guetta voor schuddende bouwvakkersbillen zorgen. In België hebben we StuBru, met een nog meer onvoorspelbare muzieksamenstelling. Maar werken zonder muziek gebeurt zelden. Het is wetenschappelijk bewezen dat de juiste muziek de prestaties verhoogt.

Je playlist: hoe meer nummers, des te groter de verrassing

Daarom is het raadzaam een zo groot mogelijke lijst samen te stellen en deze regelmatig te updaten. Hoe groter de keuze, des te verrassender het effect wanneer de random-functie van de streamingdienst een nummer uitkiest dat je zelf allang was vergeten. En dat wordt alleen maar leuker als je deze playlist toegankelijk en bewerkbaar maakt voor je collega-bouwvakkers. Zo leer je elkaar en elkaars muziek beter kennen tijdens het bouwen. Muziek tijdens het werken stimuleert ons dus niet alleen, ze verbroedert ook.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment