Besparen tijdens en na een verbouwing

Een verbouwing is vaak niet goedkoop. Maar het verbouwen van je woning kan je wel een hoop opleveren. Zeker wanneer je besluit om duurzaam te verbouwen. Tijdens de verbouwing zijn er simpele manieren om de kosten in bedwang te houden. En na de verbouwing bespaar je door een energiezuinig huis.

Kosten voor de verbouwing verlagen met subsidies

Mogelijk kun je besparen op de kosten door een subsidie aan te vragen. Via energiebesparen.be zoek je in jouw gemeente naar bestaande subsidies wanneer je het huis gaat renoveren. Zo krijg je wellicht een tegemoetkoming wanneer je het dak, de muur of de vloer gaat isoleren of wanneer je dubbel glas laat plaatsen. Daarnaast bieden gemeenten in bepaalde gevallen een speciale energielening aan, waarbij de rente veel lager ligt dan van een banklening. In bepaalde gevallen zijn er zelfs renteloze leningen voor energiebesparende maatregelen.

Voorbereiding verbouwing

Bereid je zo goed mogelijk voor op de verbouwing. Bekijk wat je zelf kunt doen, stel een budget vast, laat je informeren over de ingrepen, zoek koopjes en schaf bouwmaterialen aan via de aannemer.

Maak een plan

Maak voordat je aan de verbouwing begint een goede planning en stel een budget vast. Houd daarbij wel rekening met onvoorziene kosten.

Doe zoveel mogelijk zelf

Niet iedereen is een geboren klusser. Dus mogelijk moet je een aannemer laten komen voor de grote klussen. Maar bepaalde werkzaamheden kun je wel zelf uitvoeren. Bijvoorbeeld het sloopwerk en de opruimwerkzaamheden. En ook het schilderwerk is prima zelf te doen, ook met hulp van familie of vrienden.

Laat je goed informeren

Als je de verbouwing (deels) laat doen door een aannemer, vraag dan meerdere offertes aan. Online zijn er allerlei tools om offertes aan te vragen en te vergelijken. Zo betaal je niet onnodig teveel.

Koop bouwmaterialen via de aannemer

De aannemer krijgt vaak korting wanneer hij bouwmaterialen inkoopt. Zonde dus als jij eerst naar de doe-het-zelf-bouwmarkt gaat en daar de volle prijs betaalt. Vraag wel altijd een duidelijke factuur, zodat je precies ziet waar je voor betaalt.

Zoek koopjes en koop geen onnodige dingen

Koop een nieuwe keuken of badkamer niet bij de eerste winkel waar je komt. Het internet leent zich prima voor een actieve koopjesjacht waarbij je prijzen kunt vergelijken. Veel keuken- en badkamerwinkels hebben een outlet, waar je mogelijk een flinke korting krijgt. Voorkom impulsaankopen. Maak van tevoren een lijstje met wat je moet kopen en gooi geen dingen in je winkelwagentje die je eigenlijk niet nodig hebt. Zorg er verder voor dat je altijd een briefje met afmetingen bij je hebt om miskopen te voorkomen.

Besparingen na de verbouwing

Ook na de verbouwing kun je besparen. Zeker wanneer je het huis duurzamer hebt gemaakt. Met een goede isolatie kan de verwarming ook in de winter een paar standjes lager. Wanneer je de thermostaat in de winter op de minimale 15 graden zet als je lang van huis bent, en op ongeveer 18 graden wanneer je even niet thuis bent of ligt te slapen, bespaar je zomaar honderden euro's per jaar op de energierekening. Of neem een warmtepomp ter vervangen van of als aanvulling op de cv-ketel. Met een warmtepomp ben je niet langer afhankelijk van aardgas. Dit apparaat werkt op stroom. Wek je via zonnepanelen zelf elektriciteit op, dan betaal je (uiteindelijk) minder aan energie. Voor de investering hierin bestaan er mogelijk subsidies of speciale leningen tegen een minimale rente. Kies verder voor een koelkast en wasmachine met een zuiniger energielabel. Daarnaast helpen ook kleine maatregelen, zoals een waterbesparende douchekop, korter douchen en wassen op een lagere temperatuur.

Energie vergelijken via de VREG

Energiezuinige maatregelen komen nog beter tot hun recht wanneer je ook kiest voor een duurzame leverancier. Met de Groencheck van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) kun je nagaan of je echt groene stroom ontvangt van jouw energieleverancier. De VREG reguleert de energiemarkt in het Vlaamse Gewest en kent als toezichthouder zogenoemde steuncertificaten voor groene stroom toe. Voor gezinnen biedt de VREG ook de V-TEST aan, waarmee energieleveranciers met elkaar kunnen worden vergeleken.

Hoe energiezuinig is jouw huis?

Na de verbouwing kun je nagaan hoe energiezuinig je huis is. Op bouw-energie.be staan gratis rekentools waarmee je het Energieprestatiecoëfficiënt berekent. De EPC-waarde is daarbij de maatstaf voor energiezuinigheid.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment