Bouw-inspiratie op Discovery: Homestead Rescue

Hout is het meest duurzame bouwmateriaal dat er bestaat en wie er de ruimte en vergunningen voor heeft, kan met een beetje doorzettingsvermogen een houten huis bouwen. Dat zien we in het spectaculaire woonprogramma Homestead Rescue op Discovery, waarin de Canadese familie Raney vrijwel geheel zelfvoorzienend leeft en gelijkgestemden op weg helpt.

Vergelijken van kosten

Zelfvoorzienend leven, het is een droomwens die steeds vaker hardop uitgesproken wordt. Geen hypotheek, niet afhankelijk zijn van energiebedrijven, het is niet voor veel mensen weggelegd. Toch is het aardig om de kosten eens op een rijtje te zetten. Vergelijk bijvoorbeeld de aanschaf van een tiental zonnepanelen met de afschrijvingen van de stroomrekeningen en de gedachte om zelf een woning en alle bijbehorende faciliteiten op te bouwen blijkt zo gek nog niet. De familie Raney van Homestead Rescue heeft deze manier van geld uitsparen zelfs tot ware levenskunst weten te verheffen. Al werken ze er keihard voor.

The Raneys

Pater familias Marty Raney heeft met zijn gezin een stuk grond in Alaska aangeschaft en bouwt daar een complete homestead, letterlijk vertaald als hoeve. Het betekent een zelfvoorzienende woonplek, waar alles, vanaf de eerste paal in de grond tot het plaatsen van isolatie onder het dak, eigenhandig gedaan wordt. Op de homestead van de Raneys zijn blokhutten ontstaan alsmede een werkplaats waar bomen tot decimeters dikke balken worden gezaagd, is een waterbron gevonden en creëert men de aldaar noodzakelijke warmte door het verbranden van de houtresten. Voor de dagelijkse hap gaat zoon Matt op jacht en dochter Misty zorgt voor verse groenten en fruit uit de moestuin en de geiten voor melk.

Keihard werken

Het klinkt idyllisch, maar om te komen waar ze nu zijn heeft de familie keihard gewerkt. Wie zelf bijvoorbeeld een oud huis opknapt, weet dat één klus niet zelden weer drie andere klussen met zich meebrengt. En het klussen op deze hoeve gaat zelden op subtiele wijze: zo wordt er regelmatig een helikopter ingezet (zelfs om de piano van moeder Mollee te vervoeren), moeten gevaarlijke dieren zoals beren en wolven op afstand worden gehouden en is er een wilde rivier die steeds overgestoken moet worden.

The Raneys to the rescue!

Omdat de Raneys zo handig zijn geworden in het creëren van hun zelfvoorzienende woonplek en het vinden van oplossingen voor alle problemen die op ze afkomen, heeft Discovery de familie ingezet als coaches voor andere families die hetzelfde willen, maar hier niet in slagen. Vandaar de term rescue in de naam. Al met al is Homestead Rescue een populair maar vooral spectaculair geheel, waarbij de kijker van de ene in de andere wauw-ervaring valt.Comments

Nog geen comment.

Maak een comment